Голова Верховної Ради Андрій Парубій підбив підсумки року, що минає, під час інтерв’ю телеканалам. Говорили про ухвалені документи і ті, які тільки належить розглянути. Окреслили перспективу змін на наступний рік не тільки в межах парламенту, а й всієї країни.

Ключові реформи й вчасне прийняття бюджету — результат дієвої співпраці

Верховна Рада цього року ухвалила велику кількість важливих і серйозних законів, серед яких «важко визначити найголовніші», зауважив глава парламенту Андрій Парубій під час інтерв’ю українським телеканалам. Серед таких рішень, за його словами, голосування за те, щоб визначити вступ України в НАТО ключовою прерогативою зовнішньої політики нашої країни. «Пригадую, як цей курс намагалися піддати ревізії, і на нинішньому етапі це рішення парламенту, на моє переконання, було найважливішим», — підкреслив А. Парубій.

Серед успіхів парламенту його очільник назвав ухвалення важливих реформ: це зміни в системі освіти, «які викликали багато дискусій, але є етапними для реформування сфери», медична реформа, завершення судової реформи, пенсійна реформа і початок дуже важливої виборчої реформи, яку ухвалили в першому читанні.

Голова Верховної Ради зазначив, що важливим, у тому числі й для нього особисто, стало рішення про квоти для української мови на українському телебаченні; рішення, які стосуються питання національної пам’яті та національного позиціонування, про вихідний 25 грудня, який дає можливість багатьом вірянам святкувати католицьке Різдво, а також рішення про підтримку українського кінематографа. «Вважаю, що ми змогли отримати ренесанс українського кіно від часів Параджанова і Довженка, коли воно було на світовому рівні. Нині бачимо його нове відродження. Тільки цього року знімається 93 фільми, і з них — завершено 35. «Кіборги» кілька днів тому презентували у Верховній Раді. Це — висока якість і великий етап відродження українського кіно. На наступний рік знову виділено мільярд гривень для підтримки галузі. І в цьому, на моє переконання, теж важлива заслуга роботи Верховної Ради», — наголосив глава парламенту.

Серед «дискусійних, але важливих» питань він назвав рішення про заборону георгіївської стрічки. А. Парубій висловив переконання, що вся ця робота є спільним успіхом української влади, є результатом співпраці між парламентом і урядом. «Те, що цього року ми змогли ухвалити бюджет 7 грудня, «не під ялинку» і не вночі, я вважаю результатом такої дієвої співпраці», — підкреслив він.

Серед важливих законопроектів, розглянутих Верховною Радою, Андрій Парубій назвав також закон про приватизацію, який, на його думку, «окрім економічного, є важливим антикорупційним законом, тому що встановлює єдині прозорі процедури для проведення приватизації». Профільний комітет провів складну і тривалу роботу, в тому числі й на рівні робочих груп, і нарешті прийняв рішення про розгляд цього документа в другому читанні.

Не розпалювати протистояння

Серед викликів, які стоять перед нашою державою, «найбільша небезпека — це взаємопоборювання всередині українського табору», наголосив Андрій Парубій. Історик за освітою, він нагадав про наближення важливої дати — сторіччя з дня створення

Української держави. На його переконання, «українці тоді програли не мілітарно — головною причиною поразки стала боротьба всередині українського табору, коли українські патріоти — і Винниченко, і Скоропадський, і Болбочан, і Петлюра почали війну між собою». «Саме тоді російські війська зайшли «як ніж у масло», — підкреслив А. Парубій. — У часи найбільших випробувань, коли ведемо війну проти російського агресора, ми розпалюємо всередині українського табору такі протистояння, що інколи забувається, а хто ж головний ворог».

Голова Верховної Ради висловив переконання в тому, що «нам треба втримати країну, відбити наступ агресора й зберегти Українську державу», і закликав усіх пам’ятати про головні виклики, які стоять перед нами.

Глава парламенту може мати вплив не тільки через звернення до зали, а й через свої рішення, нагадав А. Парубій. «Навіть отримуючи велику критику та удари ззовні й зсередини, можу запевнити — я й надалі, не тільки закликами, не тільки гаслами і зверненнями, а й своїми діями робитиму все можливе, щоб не допустити взаємопоборювання в країні, — підкреслив він і додав: — Ми відійдемо, ми — ніщо. Рід і Україна є вічними. Нам випала важлива функція й відповідальність жити в дуже важкі для країни часи, і це відчуття, на мою думку, має стати ключовим гаслом і мотивом для рішень і українських політиків, і українського суспільства».

Скасування недоторканності є важливою антикорупційною дією

Скасування депутатської недоторканності є дуже важливою антикорупційною дією для оздоровлення і реформи українського парламенту, вважає його глава. На думку А. Парубія, коли в законодавчий орган перестануть йти за недоторканністю, з’явиться набагато більше молодих, енергійних, ефективних політиків.

Голова Верховної Ради пообіцяв робити все від нього залежне, щоб рішення про скасування депутатської недоторканності як законодавчої норми було прийняте. На підтвердження своєї позиції нагадав, що «кожне подання на зняття недоторканності, яке робилося Генеральним прокурором, він як Голова Верховної Ради ставив на голосування в зал, навіть коли з цього приводу не було єдиної позиції і єдиної думки».

Водночас А. Парубій наголосив, що скасування депутатської недоторканності передбачає внесення змін до Конституції і, з урахуванням особливостей процедури, «це рішення може бути введене з наступної каденції». «Воно може знайти компроміс в залі і необхідну кількість голосів, і я зроблю все для того, щоб воно було прийняте», — сказав він.

Стабільна Рада —  це працююча стабільна країна

Узгоджена робота парламенту — це точно не закулісні домовленості, а велика спільна робота, наголосив Голова Верховної Ради. «Мало хто пам’ятає про постійні блокування роботи парламенту і постійні бійки в попередні часи, — зауважив він. — Нині цього немає. Парламент працює». «Це, фактично, перша Верховна Рада часів незалежності, де понад 300 депутатів займають однакову позицію з багатьох ключових, фундаментальних позицій функціонування держави, таких як НАТО, ЄС, незалежність країни, і це — незалежно від того, в коаліції вони чи в опозиції, — сказав А. Парубій. — Тому, коли стоїть питання загальнонаціонального значення — зал об’єднує відчуття відповідальності й спільних цілей, які стоять перед державою. У цьому є відповідь і, думаю, мені вдалось налагодити ефективну роботу Верховної Ради».

Водночас, за словами керівника парламенту, в законодавчому органі «залишається проблемою «кнопкодавство». Однак із ним намагаються боротися. Наприклад, на сигнали про не персональне голосування, воно скасовується і закон ставиться на переголосування. «Дії, які дозволяє Регламент, я використовую максимально для того, щоб ці речі не мали місця в сесійній залі», -зауважив А. Парубій, висловивши намір і далі дотримуватися такої позиції.

На запитання про зміни в роботі вищого законодавчого органу А. Парубій нагадав, що «багато зроблено у сфері звітності і прозорості, запроваджено блочний розгляд питань протягом тижня, коли депутати й експерти зосереджуються навколо законопроектів, проводиться нарада з головами комітетів, під час якої визначаються перспективні напрямки роботи. Однак окремі питання щодо реформування роботи Верховної Ради важко провести. Як от наприклад, законопроект про зміну кількості комітетів у наступному скликанні. Нібито всі згодні, що їх має бути не більше двох десятків, але багато депутатів остерігаються, що саме їхній комітет скасують, сказав А. Парубій. «У реформуванні парламенту є успіхи і затримки, — наголосив він. — Але крок за кроком ми продовжуємо цю реформу. За кожним законопроектом стоїть велика невидима робота в комітетах».

У відповідь на запитання про так званий «законодавчий спам» Голова Верховної Ради зазначив, що народні депутати не погоджуються з обмеженням їхньої законодавчої ініціативи. «Важко змінити таку ситуацію і примусити голосувати за позиції, які нестимуть за собою обмеження депутатської ініціативи», — сказав А. Парубій. Водночас він вважає, що необхідно удосконалювати вже ухвалені закони і працювати на ухвалення якісних законів.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.