Старовинне місто у грудні перетворюється на казку. На площі Ринок, над якою здіймається міська ратуша, виростають рівненькими рядками дерев’яні будиночки. Прикрашені найрізноманітнішими гірляндами і вогнями, вони нагадують про наближення Різдвяно-новорічного дива, коли вузенькі вулички історичної частини міста наповнять вертепи і туристи, а з театральних сцен залунають колядки.

Що приваблює?

Ми розмовляємо з Галиною Гриник, заступником начальника управління туризму Львівської міськради, на першому поверсі старовинної ратуші, до якої дуже часто прикуті погляди туристів. Наша співрозмовниця погоджується, що старовинні міста, як і люди, мають свій генетичний код. За архітектурою, культурними надбаннями Львів можна поставити в один ряд з Віднем, Прагою, Варшавою, Краковом. Це міста одного генетичного коду. Останніми роками Львів б’є рекорди: протягом місяця новорічно-різдвяних свят сюди приїздять до 500 тисяч туристів.
— Місто стає новорічною столицею Європи — про це пишуть зарубіжні видання, а як ви думаєте? — запитуємо Галину Гриник.
— Чому Європи? Ми вважаємо, що Львів має шанс стати світовою столицею святкування Нового року та Різдва. Це мультикультурне місто, зі своїми живучими традиціями, неповторними і колоритними. 25 грудня стало державним святом, і католики можуть святкувати Різдво у Львові. До цього дня ми приурочили міські заходи.
Незалежно від конфесій та віку туристів найбільше приваблює те, що у Львові збереглася автентичність святкування, народні традиції, які не створюють спеціально для гостей. Тут ними живуть. Коли мені кажуть, що треба щось покращити для туристів, я відповідаю: спочатку все треба зробити для львів’ян. Коли буде добре місцевому жителю, він буде задоволений своїм містом — буде добре і туристам. Дуже багато заходів спрямовані на те, щоб зберігати баланс туристів і мешканців, і кількісний, і якісний.
До Львова приїжджають дуже багато гостей, це і туристи, які залишаються ночувати, і ділові люди — на конференції, симпозіуми, корпоративи — і їх останнім часом стає дедалі більше, бо Львів — це світова столиця святкування Нового року і Різдва.
Іноді мешканцям важко пройти через площу Ринок чи прогулятися святковим ярмарком. Хочеться, щоб гостям було комфортно і цікаво у нашому місті. Дуже багато локацій не лише в центрі, а й у мікрорайонах, щоб усім було весело й затишно.
— Яка динаміка туристичних потоків, коли побільшало гостей з іноземних країн?
— Перелом стався ще в 2013—2014 роках. У нас було значно більше іноземців — 60%, а внутрішніх туристів — 40%. Після подій 2014-го в зв’язку з рекомендаціями посольств не їздити в Україну на деякий час потік іноземних туристів зменшився. Починаючи з 2016-го ми бачимо вирівнювання внутрішніх і зовнішніх потоків: 60% — внутрішні туристи, 40% — іноземні. Цьогоріч Львів відвідали 3 млн туристів, а торік — 2,6 млн. В 2018-му очікуємо підвищення цієї цифри, бо у нас стане більше закладів розміщення.
— Чому на Новий рік їдуть саме до Львова?
— Багато чинників творять неповторну атмосферу нашого міста. Про це свідчать опитування. Що туристів приваблює у Львові? На першому місці — пам’ятки архітектури, на другому — враження, які отримують туристи, якими вони діляться в соцмережах і завдяки яким знову повертаються до цього міста. У нас є різні джерела комунікації, починаючи від міжнародних виставок, цікавих акцій, що заохочують пізнати Львів не лише з точки зору архітектури, яка є нашою перлиною. Ми створили туристичні маршрути визначними місцями. У Львові також розвинутий подієвий туризм. Багато фестивалів — музичних та театральних. Турист може знайти тут подію на будь-який смак.
— Чому різко зростає число охочих доторкнутися саме до новорічної феєрії старовинного міста?
— З нового року буде більше вихідних, тому очікуємо протягом місяця майже 500 тисяч туристів. У другій половині січня у нас популярні Водохреща, Йорданські свята.

Центр ділових зустрічей

Останніми роками бурхливого розвитку набирає діловий туризм. Підприємці й бізнесмени прицінюються до міста Лева, і часто — через призму пізнання місцевих традицій та колориту. Згадується одна розмова, яка відбувалася у ратуші. Міський голова Андрій Садовий зустрічався з першим секретарем Посольства Великої Британії в Україні Кеті Коттрелл. Обговорювали питання економічної співпраці. Навесні заплановано круглий стіл у Львові з представниками цієї країни. Час таких зустрічей суворо регламентований, і кожен старається коротко висловити основну суть.
— Наше місто змінюється кожен день — саме у Львові можна зрозуміти атмосферу нашої країни, — сказав міський голова Андрій Садовий. — Наш регіон із залучення інвестицій кращий, ніж столичний. Але я великий оптиміст і вірю, що Україна буде кращою завтра. Отож ті, хто інвестує у нашу країну, також матимуть успіх. Ми максимально сприяємо тим компаніям, які заходять у місто.
— Ваше місто прекрасне, куди не поглянь. Ми відкриваємо новий офіс Oxford Biolabs, який забезпечить умови світового класу для 100 висококваліфікованих робітників. Навесні проведемо ще одну спільну зустріч у Львові, — поділилася планами Кеті Коттрелл.
З цих фраз напрошується один висновок: Львів стає центром ділових зустрічей. Зарубіжні компанії прагнуть працювати тут, бо звідси до кордону з Євросоюзом рукою подати — якихось 100 кілометрів. Можна розвивати економічні зв’язки на весь пострадянський простір. Тут сучасний аеропорт, збудований до Євро-2012, гарні дороги, комфортабельні готелі й велика індустрія ресторанного бізнесу.

В очікуванні дива

Обійшовши площу Ринок, ми помандрували до Оперного театру, де стоїть головна ялинка Львова. Висока, струнка і гарна. Такої ще не було жодного року. Екскурсоводи із захопленням розповідають туристам, що цю красуню подарувала місту жителька Брюховичів, завдяки чому міська казна зекономила 10 тисяч гривень. Справді дивовижне місто, якому скромна жителька від душі робить такий щедрий подарунок.
І ще гостям розповідають, що цього року приїде туристів на 20 відсотків більше, ніж минулого, що більшість місць у готелях і хостелах забронювали за 3—4 місяці заздалегідь. І все з однією метою — щоб зі звичного життя поринути у казкову феєрію львівського дива.

Богдан КУШНІР.
Фото Євгена КРАВСА.

Львів.

НАС РЕКОМЕНДУЮТЬ

Британське видання The Telegraph серед 12 міст світу, які варто відвідати у новому році, рекомендує Львів. «У місті невимушена і легка атмосфера, багато студентів. І тут найбільше кав’ярень на душу населення», — вважають експерти видання. Львів у рейтингу газети посів п’яту сходинку.
Американське видання Business Insider назвало Львів найдешевшим туристичним містом світу. До уваги брали вартість проживання у готелях, проїзду в транспорті та харчування.

ЩО? ДЕ? КОЛИ?

Різдвяну шопку, прикрашену двометровими дерев’яними скульптурами, 23 грудня змонтували на площі Ринок.
6 січня — під колядки та співи винесуть Дідуха.
7—8 січня — різдвяна вистава «Коли ангели спускаються на землю» театру «Воскресіння» у дворику Ратуші.
8 січня — історичним центром пройде святкова хода звіздарів.
7—9 січня — у програмі «Різдво в Гаю» Музею народної архітектури та побуту можна побачити, як святкували Різдво в українському селі, як колядки та вертепи створювали особливу родинну атмосферу.

 

ТИМ ЧАСОМ У СТОЛИЦІ

Насичену програму святкування Нового року та Різдва підготовлено й для киян. Напередодні про плани гулянь розповіли у Київській міській державній адміністрації.

Зустрічатимуть Новий рік на Софійській площі. Крім того, в рамках масштабного культурно-мистецького проекту «НеоРік на Софії» відкрито святкові локації, які працюватимуть до 14 січня на Софійській, Михайлівській площах, Володимирському проїзді (від Михайлівської площі до перетину з вул. Алли Тарасової).
7 січня 2018 року на Софійській площі відбудеться Різдвяна хода звіздарів та Різдвяний концерт.
Новорічний ярмарок, розваги для дітей і дорослих «Новорічні пригоди в Крижаному королівстві» чекатимуть у Парку ім. Т. Г. Шевченка до 14 січня 2018 року. Також до 15 січня у Маріїнському парку відбуватиметься низка заходів у рамках культурно-мистецького проекту «Містечко Санти».
На Контрактовій площі вже розгорнулися новорічно-різдвяний ярмарок та льодова ковзанка, які працюватимуть до 16 січня. Поруч, у сквері біля пам’ятника Петру Сагайдачному, всі охочі зможуть завітати до парку казкових скульптур і атракціонів «Казки старого Подолу».
9 та 10 січня відбудуться Всеукраїнські змагання з легкої атлетики «Різдвяні старти-2018» у Легкоатлетичному манежі Київської міської школи вищої спортивної майстерності.
Водохреща святкуватимуть 
19 січня з 14.00 до 15.00 у Парку культури та відпочинку «Гідропарк», поблизу каплиці на честь Хрещення Господнього.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.