Учасники Міжнародної конференції «Крим 2014—2017: анексована культура», що відбулася у Національному музеї історії України в Другій світовій війні, занепокоєні станом архітектурної спадщини на півострові.

Міністр культури України Євген Нищук, його заступники Світлана Фоменко і Тамара Мазур, народні депутати Рефат Чубаров і Микола Княжицький, науковці та лінгвісти стурбовані свідомим знищенням окупантами та руйнацією на півострові унікальних пам’яток, незаконними археологічними розкопками, порушенням прав громадян щодо застосування національних мов і розвитку національних культур. Євген Нищук під час брифінгу наголосив, що українська влада з моменту незаконної анексії Криму вже неодноразово зверталася до міжнародних організацій, зокрема в ЮНЕСКО та ІСОМ, щодо порушень РФ норм міжнародного і національного законодавства на території півострова. Міністр зазначив, що Російська Федерація під незаконну діяльність у галузі культури «підганяє своє законодавство та переписує історію». Йдеться і про швидке спрощення російського законодавства щодо внесення колекцій до складу свого музейного фонду, що мало на меті привласнення музейних колекцій, які є державною частиною Музейного фонду України та належать нашій державі й українському народу. А факти вивезення окремих музейних колекцій з Криму до РФ під виглядом їх тимчасового експонування та неповернення їх до кримських музеїв попри встановлені терміни свідчать про наміри пограбування захопленого півострова.

Ревізією історії й намаганням знищити історичну пам’ять кримськотатарського народу назвав народний депутат України Рефат Чубаров роботи з начебто реставрації, а насправді перебудову ханського палацу в колишній столиці кримських ханів

Бахчисараї, що є пам’яткою національного значення. Цей об’єкт у 2013 році від України було внесено до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Попри унікальність пам’ятки окупанти свідомо знищують її автентичність. Під час, за визначенням учасників конференції, «варварських робіт» з Великої ханської мечеті (Біюк Хан Джамі) знято добротні дубові та букові балки (заміни потребували лише кілька з них). Автентичні балки вже розпиляно на бруси (Мінкульт продемонстрував відповідні знімки), а на їх місце встановлюються залізобетонні конструкції. Пошкоджено розписи XVIII століття, з покрівлі знято старовинну черепицю — частину її використовують як грузила. Є інформація про те, що її теж буде замінено сучасною черепицею іспанського виробництва. Як зазначили фахівці, роботи на об’єкті проводять компанії, котрі не мають досвіду реставраторів і відповідних ліцензій.

«Вони (окупанти. — Авт.) знищують усе, що відрізняє Крим. Це вбивство пам’яток, які є символом кримськотатарської державності, вбивство кримськотатарської культури», — зазначив Рефат Чубаров. Народний депутат висловив занепокоєння тим, що ханський палац (а на другому етапі робіт намічено реставрацію мінарету) перетвориться на бутафорію і назавжди втратить шанс потрапити до списку ЮНЕСКО.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький наголосив на тому, що захисту та збереження потребує і нематеріальна культурна спадщина Криму: «Очевидно, що потрібно збільшити фінансування програм з підтримки культурної спадщини кримськотатарського народу. Наразі знайдено можливість підтримати кримський канал «АТР», Мінкультури створено Кримський дім». Народний депутат зазначив, що в столиці України необхідно створити повноцінний музей кримськотатарського народу.

Учасники конференції прийняли резолюцію, що містить вимогу від уряду РФ припинити нищення культурної спадщини Криму та закликали міжнародну спільноту, відомих політиків, наукових діячів постійно порушувати питання дотримання міжнародного й українського законодавства на окупованому півострові.