Внесений Петром Порошенком законопроект 7440 «Про Вищий антикорупційний суд» містить досить жорсткі вимоги до кандидатів на суддівські посади, що не даватимуть підстав сумніватися в їхній доброчесності. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв. За його словами, кандидат на посаду судді Вищого антикорупційного суду повинен мати суддівський стаж не менш як п’ять років або науковий чи адвокатський стаж від семи років.

«Але першою вимогою є досвід роботи кандидата в міжнародних або міжурядових антикорупційних організаціях, наявність судової практики в Європейському суді з прав людини. Не думаю, що таким вимогам відповідатимуть багато претендентів, а тим паче маю сумніви, що в Міжнародної ради доброчесності можуть виникнути питання до претендента, який має відповідний досвід роботи в антикорупційних організаціях», — сказав він.

Водночас Сергій Алєксєєв відзначив, що відповідно до внесеного Президентом законопроекту роль Міжнародної ради доброчесності не буде виключно дорадчою (бо її негативний висновок необхідно буде долати 11 голосами членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, щоб кандидат міг продовжити участь у конкурсі).

«На прикладі конкурсу до Верховного Суду ми побачили ефективність роботи Громадської ради доброчесності. Негативних висновків ГРД, які не було подолано ВККС, виявилося набагато більше за подолані висновки», — нагадав він.

Щодо нарікань, що законопроект передбачає занадто жорсткі вимоги, через що багато фахових правників не зможуть узяти участь у конкурсі, Сергій Алєксєєв нагадав, що до другого читання документ ще допрацьовуватиметься в Комітеті з питань правової політики та правосуддя.

«Коли ми працюватимемо над правками, я закликаю громадськість, міжнародні та українські організації з боротьби з корупцією долучитися до обговорення правок. Ми врахуємо всі пропозиції, щоб, з одного боку, у нас було достатньо кандидатів і через жорсткі вимоги не було їх браку, а з другого боку, щоб Міжнародна рада доброчесності справді впливала на рішення ВККС», — сказав він.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд розглядатиме всі справи, пов’язані з корупційними злочинами, які завдали збитків на суму понад 900 тисяч гривень.

Вл. інф.