(У дружній компанії з чемпіонами, співачками і... обділеними вдома ласкою дітьми)

Святогірський дитячо-молодіжний комплекс «Перлина Донеччини» по праву вважається зразковою рукотворною перлиною всього нашого Лівобережжя. Об’єднавши на рубежі тисячоліть три колишні піонерські табори, він тепер може похвалитися цілою низкою сучасно оздоблених спортивних, санаторно-оздоровчих та мистецьких споруд (зокрема — власним біломармуровим «Арт-палацом», двома танцювальними майданчиками, футбольним стадіоном зі штучним покриттям, залою ЛФК, декількома окремими кабінетами для спелео, фіто- та аромотерапії, 100-метровим природним басейном з теплими підземними джерелами і т. ін.)

У центрі директор дитячого оздоровчого закладу «Перлина Донеччини» Андрій Остроцький.

Шестиразовий чемпіон Паралімпійських ігор, Герой України Віктор Смирнов — бажаний гість тутешніх таборян.

Учасниці конкурсу «Красуні «Перлини Донеччини» — 2018». 

Дід Мороз з дітлахами, які тут відпочивають.

Анжеліка Рудницька виступила перед вихованцями.

Запальний танок у виконанні вожатих цього дитячого оздоровчого закладу.

Відтак шкода лише одного: в цей просто-таки вишуканий, як на мене, земний рай для малечі батьки з інших більш віддалених областей чомусь нині побоюються відпускати своїх юних нащадків: мовляв, майже поруч літають снаряди, а з густих заростей підступно чигають хижі зубасті вовчиська. Втім, мушу їх заспокоїти: відвідавши буквально днями у поточних службових справах Національний парк «Святі Гори», мені на власні очі довелося переконатися, що і влітку, і взимку дітлахам у цьому таборі спочивається, як у Святого Миколая за пазухою!
Побував я, зокрема, і на театралізованому різдвяному вертепі (причому разом із відомою столичною співачкою Анжелікою Рудницькою), і на захоплюючому комедійному вечорі у кіноклубі Гаррі Поттера, та навіть взяв  участь у напружених виборчих перегонах «Красуні ПД — 2018» (хоч, на превеликий жаль, лише як глядач, а не член журі). Зате вже під час урочистого відкриття традиційних тут зимових ігор «Новорічна Спортляндія» мені таки пощастило зблизька поспілкуватися із самим шестиразовим паралімпійським чемпіоном, Героєм України Віктором Смирновим. З’ясувалося, до речі, що він взагалі постійний бажаний гість тутешніх таборян, оскільки працює і тренується віднедавна майже по сусідству — у відвойованому в сепаратистів Слов’янську.
Що стосується самого контингенту відпочивальників, то це здебільшого володарі профпутівок від потужних нині діючих індустріальних підприємств Донбасу: Новокраматорського машинобудівного заводу, Костянтинівського заводу обважнювачів, шахти «Мирноградська», ПрАТ «Артвайнері» (м. Бахмут) та місцевої збагачувальної фабрики «Україна». Хоча є серед них і чимало обділених долею підлітків, про оздоровлення яких люб’язно подбала Добропільська громадська організація «Твій шанс». Та, однак, навряд чи хто з їхнього оточення насправді здогадується про вельми посередній родинний статок чи інші побутові турботи цих дітей: адже завдяки і адміністрації закладу (в особі енергійного завше підтягнутого директора Андрія Остроцького), і чуйним закоханим у свою справу вожатим (серед яких за старшу — Світлана Гукова), абсолютно всі вихованці почуваються тут вільно й без комплексів, тобто цілком на рівних.
...Покидаючи ці мальовничі, щедро напоєні вічнозеленою хвоєю і людською добротою заповідні місця, дав собі чесне репортерське слово — неодмінно повернутися сюди ще бодай разочок, приміром, під час цьогорічних літніх канікул. Поплаваю наввипередки з Віктором Сергійовичем. Ну а якщо, принаймні, і програю, то все ж така «поразка» навряд чи варта суму й сліз серед цієї диво-казки!..

Сергій КРАСЮК.
Фото надано автором.