Брак робочої сили стане серйозною проблемою для Львівщини

Уперше за останні роки у Львівській області почастішали оголошення про запрошення на роботу. Хронічно не вистачає швачок, будівельників, слюсарів, токарів, зварювальників, водіїв і навіть програмістів. І ця тенденція, на думку експертів, збережеться в 2018 році. І не тільки тому, що кожного місяця відкривають по кілька нових підприємств, а протягом року — майже 50.

У регіоні, якщо відмінусувати 8—9% безробітних, трохи більше мільйона економічно активного працевлаштованого населення. Але згідно зі звітністю за єдиним соціальним внеском відстежуються лише 630 тис. застрахованих працівників. Тому директор департаменту економічної політики ОДА Роман Филипів поставив собі за мету пошук ще 400 тис. економічно активних осіб. Із них 100 тис. можуть бути серед тих, кого називають самозайнятими працівниками. Де ж тоді зникло 300 тисяч жителів області? Ось у чому загадка.
Виявляється, майже четвертина працездатного населення — на заробітках за кордоном або працює в тіні. Після впровадження безвізу ця тенденція зростатиме. Головна причина — низькі заробітки на Львівщині порівняно із сусідніми країнами Європейського Союзу.
Понад дві тисячі суб’єктів підприємницької діяльності в регіоні далі виплачують зарплату, нижчу від мінімальної . Щоб активне населення не виїжджало, потрібно платити не менш як 12—15 тис. грн щомісячно.
За даними ГО «Центр жіночі перспективи», в області нараховується 50% потенційних трудових мігрантів. Як правило, ті, хто попрацював за кордоном, знову туди повертаються. І Львівщина згідно з дослідженням компанії GfK Ukraine входить до четвірки областей країни, де найбільша трудова міграція.
Найчастіше активне населення виїжджає до Польщі, де працевлаштування спростили до мінімуму й усунули всі бюрократичні перепони.
Сусідня Польща теж має проблеми з робочою силою. Майже 2,5 млн поляків виїхали до Німеччини, Італії, Англії, Іспанії, Норвегії. Ось цю нішу дедалі активніше заповнюватимуть українці, тому брак робочої сили на Львівщині стане серйозною проблемою в новому році.
Голова Львівської ОДА Олег Синютка радить підприємцям і бізнесменам підвищувати зарплати. За приклад ставить концерн «Електрон», де наразі понад 300 працівників заробляють 12—15 тис. грн і де немає відтоку кваліфікованої робочої сили.
2017 року приріст промислового виробництва у Львівській області збільшився на 4,1%, сільського господарства — 4,8%, експорту — 25,5%, роздрібного товарообігу— 12,4%. Приріст доходів до місцевих бюджетів зріс на 30%.
«Але навіть грубий розрахунок показує, що від трудової міграції та тіньової економіки область втрачає майже мільярд гривень ПДФО на рік, — вважає директор департаменту економічної політики ОДА Роман Филипів. — З 5,3 млрд мобілізованих до місцевих бюджетів коштів — це 20%».
Чи відчувають проблеми зі зникненням робочої сили підприємці? Якщо судити з результатів перевірок Головного управління Держпраці у Львівській області, загрозливі тенденції поки що нічого їх не навчили. Перевірено майже відсоток суб’єктів підприємницької діяльності — порушення трудового законодавства виявлено на 500 із них.
Фіскальна служба теж б’є на сполох — 5,5% підприємств області наприкінці року не виплачували мінімальної зарплати. Потенційними порушниками трудового законодавства на Львівщини є майже 20% роботодавців, вважають у фіскальній службі.
Що говорити про кваліфікованих фахівців, коли останніми місяцями в прикордонних районах відчувається навіть брак листонош.
Та експерти вбачають у конкуренції за робочу силу із сусідами з ЄС позитив: Львівщина раніше за інші регіони перебудується й внесе корективи в економічну політику регіону — і це стане поштовхом для нового зростання.

Богдан КУШНІР.

Львів.