Народний депутат від «Самопомочі» Ірина Сисоєнко вітає підписання Президентом закону про медичну реформу.
«Разом із колегами в парламенті ми зробили все можливе, щоб закон про медичну реформу був якісний і захищав як медиків, так і пацієнтів. Щоб громадяни не відчували страху перед тим, що можуть залишитися сам на сам зі своїми проблемами. Щоб вони знали абсолютно чітко, за що саме держава повинна сплачувати в лікарні, куди вони звертаються», — наголосила обраниця, водночас зауваживши: хоч би який ідеальний був закон, все залежатиме від того, як виконуватиме його уряд.
За словами І. Сисоєнко, у порядку депутатського контролю, при Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я, вона очолюватиме підкомітет із контролю реалізації медичної реформи. «Ми намагатимемося об’єднати представників різних міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, медиків і пацієнтів», — повідомила вона.
Крім того, депутат упевнена: говорити про «успіхи» чи про «поразку» можна буде лише тоді, коли реформа запрацює і буде впроваджена, і нагадала, що термін втілення змін — до 2020 року.
«Доти, доки медична реформа є лише на папері, в нормах нового законодавства, яке щойно набуває чинності, доки за новими принципами держава не почне платити в лікарні, доки уряд не запровадить електронні системи, реєстри, контроль за витрачанням коштів, медики не перейдуть на нові умови праці, кричати про «геноцид українського народу», «зраду» і все інше, що політично супроводжує будь-яку спробу покращити українську медицину, зарано», — наголосила І. Сисоєнко.