Міністерство культури України направило звернення до ЮНЕСКО і Міжнародного центру досліджень у галузі консервації та реставрації культурних цінностей (ІССRОМ) та ініціює термінове, невідкладне обговорення питання щодо псевдореставрації в окупованому Криму пам’ятки «Палацовий комплекс «Ханський палац» у Бахчисараї, яку включено до Попереднього списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. 

Роботи, що ведуться в колишній резиденції кримських ханів, призведуть до втрати автентичності архітектурного комплексу, а отже, і його історичної цінності. Стан нерухомих пам’яток на півострові, особливо пов’язаних з істо-рією кримськотатарського народу, та політика окупаційної влади щодо їх збереження викликають неабияке занепокоєння науковців. У Мінкульті зазначають, що під час «варварських реставраційних робіт», які проводять у Ханському палаці, що є родовою резиденцією правителів Кримського ханства в 1532—1783 роках, зафіксовано пошкодження розписів XVIII століття, тріщини на фасадах будівлі, обвалення штукатурки, знищення автентичних балок перекриття тощо. Крім того, наголошують у відомстві, навколо частини головного корпусу палацу передбачається зведення металевого накриття з метою проведення робіт із заміни даху у приміщеннях Золотого кабінету та інших. Через велике навантаження металоконструкції існує загроза руйнування пам’ятки, що є перлиною кримськотатарської архітектури та свідченням державності корінного населення півострова.
Народний депутат України Рефат Чубаров під час міжнародної конференції «Крим 2014—2017: анексована культура», яка відбулась у Києві, зазначив, що окупанти свідомо роблять «євроремонт» у Ханському палаці з метою остаточного знищення історичної пам’яті кримських татар та ревізії історії. Те, що не вписується в ідеологеми окупантів, на півострові руйнується, як купецький будинок XVIII століття в Бахчисараї, давні поховання тощо. Про наміри переписати історію та сформувати нову ідентичність Криму свідчить і встановлення тут нових, суто російських, пам’ятників. «Перше, що вони (окупанти. — Ред.) зробили, коли анексували Крим, — поставили пам’ятник Катерині II, потім Сталіну в Лівадійському палаці, де він разом із Черчіллем і Рузвельтом. Для них важливий Сталін. А тепер ще й поставили пам’ятник Олександру III, відкривати який у листопаді 2017-го приїздив Путін», — каже Рефат Чубаров. За останні три роки в анексованому Криму, зазначають історики, окупанти встановили щонайменше 15 монументів, серед яких меморіальна дошка Сталіну, погруддя Гагаріна і царя Миколи II. Усе це є частиною російської політики колонізації, підкреслює кандидат історичних наук, координатор ГО «Таврійська гуманітарна платформа» Андрій Іванець.
Тим часом за фактами незаконного проведення пошукових, археологічних робіт, умисного знищення, руйнування та псування пам’яток історії і культури в анексованому Криму відкрито кримінальне провадження, процесуальне керівництво в якому здійснює прокуратура АРК. Як повідомляє прес-служба наглядового відомства, встановлюються докази та причетні до незаконних розкопок поховання II століття нашої ери в некрополі Киз-Аул біля Керчі, знищення археологічних об’єктів античного городища Артезіан у процесі видобутку піску, вивезення предметів Музейного фонду України в Москву на виставку «Пантикапей і Фанагорія. Дві столиці Боспорського царства». А також щодо незаконних робіт на скелі, де розташований пам’ятник архітектури національного значення палац «Ластівчине гніздо», незаконних археологічних робіт на території Генуезької фортеці в Судаку та пам’ятника національного значення «Ханський палац».
Учасники конференції звернулися до Верховної Ради України з пропозицією негайно розглянути проект закону України «Про приєднання України до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року», що, на думку науковців, дасть змогу створити нові механізми захисту культурних цінностей на тимчасово окупованій території Криму.

Світлана ЧОРНА.

 

ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

Вкрадені погруддя знайдено!

Резонансні крадіжки пам’ятників Михайлу Коцюбинському та Олександру Пушкіну в Чернігові розкрито! Про це повідомив на ранковій нараді в Чернігівській міській раді її голова Владислав Атрошенко.
Він заявив, що в інтересах слідства решту деталей не розголошуватиме, але подякував громадськості за активну хвилю запитів, тривоги, розголосу, що явно допомогло знайти вкрадене.
Водночас, як стало відомо на нараді в обласній державній адміністрації, пам’ятник Коцюбинському, як і пам’ятник Тарасу Шевченку та знамениті гармати на Валу, ні в кого на балансі не перебувають. У тому числі не взяв на баланс пам’ятник свого патрона і музей-заповідник М. Коцюбинського... Тож тепер гармати та пам’ятник Шевченку управління ЖКГ оголосило... знайденими з тим, щоб узаконити їх.
А пам’ятник Пушкіну, виготовлений у 1900 році в петербурзькій майстерні, перебуває на балансі управління ЖКГ міста і балансова його вартість аж... 316 гривень, бо фінансове управління міської ради нічого не робило для належного переоцінювання балансової вартості міського майна.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото сектору комунікації ГУ НП в Чернігівській області.

Чернігів.

До речі, народний депутат від «Об’єднання «Самопоміч» Анна Романова надіслала очільнику Міністерства внутрішніх справ Арсену Авакову депутатське звернення, в якому акцентувала увагу на необхідності доручити розслідування фактів викрадення пам’ятників у Чернігові досвідченим працівникам поліції. Крім того, політик попросила міністра взяти справу під особистий контроль.