Для українських представників у Мінській гуманітарній підгрупі ТКГ пріоритетами на 2018 рік буде звільнення всіх незаконно утримуваних з тюрем ОРДЛО та активізація роботи з пошуку й ідентифікації безвісти зниклих. Про це повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України у Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко.

«Ми докладемо всіх зусиль, аби друга хвиля звільнення заручників відбулася якнайшвидше, готові в цьому питанні до серйозних компромісів. Сподіваємося, що позитив першої хвилі звільнення, важливий і для всіх учасників мінських груп, і для нормандського формату, сприятиме й прискорить другу хвилю. Принагідно дякую всім, хто реально працював над звільненням, зокрема всім учасникам мінської групи від української сторони», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами Ірини Геращенко (на знімку), наша сторона наполягатиме на створенні механізму за участі України, РФ і Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) із запрошенням представників ОРДЛО задля пошуку зниклих безвісти й ексгумації тіл загиблих. Це має бути аполітична група з експертів і без політики задля виконання важливої гуманітарної місії, вважає представниця України у гуманітарній підгрупі ТКГ.
Геращенко переконана, що залучення МКЧХ до пошуку зниклих має стати однією з тем обговорення у нормандському форматі. Вона також відзначає важливу підтримку лідерів «нормандської четвірки» у розблокуванні процесу звільнення заручників.
Як зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України, від ОБСЄ також чекаємо активнішої, в рамках її мандата, позиції й щодо відвідування тюрем, звільнення заручників і дотримання Мінських угод.
«В окупованій Горлівці під час звільнення українських заручників до мене підійшла представниця СММ ОБСЄ і запитала, скільки громадян, своєю чергою, було переміщено в «ДНР»/«ЛНР». Я покликала українські ЗМІ та в їхній присутності публічно звернула увагу цієї пані спостерігача, що вона має дотримуватися термінології Мінських угод, де окуповані території — це ОРДЛО і немає жодних «ДНР»/«ЛНР». Вона зашарілася і попросила вибачення. Але це не питання лексики, а питання ставлення спостерігачів до цих територій, і воно має відповідати Мінським угодам, згідно з якими Горлівка, Донецьк, Луганськ — це Україна!» — наголошує Ірина Геращенко.
Вона повідомила, що вже на першій зустрічі в Мінську (18 січня) порушить питання про підлітків, яких і досі утримують у донецькому СІЗО. Геращенко переконана: в рамках мінських груп всі сторони, зокрема координатори ОБСЄ, мають активно вимагати їх звільнення.
«Ну, і надважливим питанням для української влади є звільнення політв’язнів Кремля. Президент Порошенко, МЗС, усі ми робимо все можливе для цього», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України у Тристоронній контактній групі.

Ольга ВІТЕР.