В Україні достатньо гідних кандидатів на посади суддів антикорупційного суду, які відповідають кваліфікаційним вимогам. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв (на знімку).

Він нагадав, що відповідно до внесеного Петром Порошенком законопроекту №7440 «Про Вищий антикорупційний суд» кандидати на посади суддів повинні мати не тільки суддівський стаж від п’яти років або адвокатський чи науковий від семи років, а й досвід роботи в міжнародних чи міжурядових антикорупційних організаціях або в Європейському суді із захисту прав людини.
«За три роки роботи в Конституційній комісії, в Комітеті з питань правової політики та правосуддя я бачив багато людей, які достойні взяти участь у цьому конкурсі. Але між першим та другим читаннями цю норму регулюватимемо, дивитимемося, скільки людей можуть узяти участь у конкурсі», — сказав він.
Сергій Алєксєєв пояснив, що нині складно припустити, скільки саме в Україні є потенційних кандидатів на посади суддів майбутнього антикорупційного суду, тому члени профільного парламентського комітету під час підготовки законопроекту до другого читання ретельно працюватимуть саме над нормою щодо вимог до кандидатів. Депутат, як повідомляє його прес-служба, наголосив, що потрібен зважений підхід, бо в перспективі необхідно буде не тільки обрати за конкурсом суддів антикорупційного суду, а й бути впевненим, що є певний резерв для можливих доборів. Водночас Сергій Алєксєєв зазначив, що саме жорсткість вимог до кандидатів є найкращим антикорупційним запобіжником.
«Щодо антикорупційних запобіжників, то людина, яка працює або в Європейському суді з прав людини, або в таких антикорупційних організаціях, не може мати погану репутацію, бо її б не допустили до такої роботи», — сказав він.
Нагадаємо, 22 грудня Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект № 7440 «Про Вищий антикорупційний суд».