Цікаву книгу-альбом до 80-річчя Героя України Василя Стуса видали на Вінниччині — «Земля Івана Богуна — колиска Василя Стуса». Презентація видання відбудеться на малій батьківщині поета в селі Рахнівка Гайсинського району. Саме тут на Святвечір далекого 1938-го зійшла зоря поета-борця зі стражденною долею.

Яскраво ілюстрована новинка найперше привертає увагу фотознімками різних періодів життя героя розповіді, його батьків, рідних, друзів. Є світлини художніх полотен, присвячених Стусу. Одна з них — «Стус і Богун» — наштовхнула авторів на назву книги. Уміщено публікації різних періодів, різних авторів. Тут є поетичні твори про життя і творчість ювіляра його земляків — Ніни Гнатюк, Михайла Каменюка, Тетяни Яковенко, Валентини Сторожук, Віктора Мельника... Слово про поета написав ще один земляк — Шевченківський лауреат Петро Перебийніс. Написав від руки. Текст скопіювали і розмістили на одній зі сторінок.
— Ця книга — дорога болю нашого земляка, — розповіла «Голосу України» її упорядник — відома українська поетеса, дослідник життя і творчості Стуса Ніна Гнатюк (редактором видання є вінницька поетеса Валентина Сторожук. — Авт.). — Ми ставили за мету показати, що його душа — з Поділля, із землі Богуна, її героїчного минулого, легенд, казок, пісень.

Донецька справа поета

На одній з фотографій упізнаю упорядника книги з-поміж учасників міжнародного Шевченківського свята «У сім’ї вольній, новій». Відбувалося воно тоді в Донецьку. Світлину зроблено на фоні барельєфа Василя Стуса, що при вході в один з корпусів Донецького національного університету. «Зображення поета по-варварському вирубали, — продовжує співрозмовниця. — Як це відбувалося, йдеться в одній з публікацій, що представлена в книзі. Чи зберігся він дотепер, хтозна...»
За словами співрозмовниці, у свій час професура названого вишу не підтримала пропозицію про присвоєння імені поета-борця навчальному закладу. Про це Ніна Гнатюк розповіла тоді у своїй статті «Донецька справа Василя Стуса». Публікація побачила світ у газеті «Просвіта». Ця стаття також є в книзі...

Плануємо створити музей-садибу

До будинку, в якому народився Василь Стус, щодня сходяться односельці, які мешкають поруч. Набирають воду з криниці (на знімку). Її викопав батько поета Семен Дем’янович. У селі її так і називають — Стусова криниця. Вода справді смачна. Автор публікації стверджує це особисто. «Води зі Стусової криниці вистачить на три села, — каже завідувач відділу культури Гайсинського району Микола Ричков. — Коли літо спекотне, одні колодязі міліють, в інших вода взагалі зникає, а джерело Стуса пульсує, як завше, повноводно. Не знаю, чим це пояснити, не думаю, що місцеві вигадують».
На Святвечір земляки принесли квіти до меморіальної дошки, встановленої на будинку. Поклали їх також до пам’ятника на подвір’ї школи. У музейній кімнаті, створеній у школі, запалили свічку пам’яті.  12 січня у селі відбудуться мистецькі заходи «На Різдво до Стуса». Тоді й книгу презентують. Родзинкою стане виконання пісень на вірші поета. Таку програму підготували учасники художнього колективу села Красносілка.
— У наших планах — створити в будинку, де народився поет, музей його імені, — каже пан Микола. — Нині там проживають родичі Стуса.
У Вінниці з нагоди ювілею відбудуться Стусівські читання. Уже в 26-те їх проведе обласна бібліотека імені Тімірязєва. Біля пам’ятника на площі Стуса зберуться шанувальники його творчості.
— Прикро тільки, що рідня Стуса не зможе взяти участь у цих заходах, — зазначає Ніна Гнатюк. — Дружина Валентина хворіє, лікується також старша сестра Марія...

Віктор СКРИПНИК.
Фото надане автором.

Вінницька область.

Видавці висловлюють щиру подяку народним депутатам України Анатолію Матвієнку, Олександру Шпаку та голові Вінницького земляцтва в Києві Віталію Безносюку за фінансову підтримку у виданні книги «Земля Івана Богуна — колиска Василя Стуса».