Хоч би яким виявився старт зими, хай навіть із відсутністю снігу, для бориспільських дітлахів, яких понад 12 тисяч, це все одно весела пора. Тим більше що у місті створено належні умови для їх навчання, розвитку і дозвілля. Чимало подарунків для них міська влада зробила і минулого року, який, за словами міського голови Анатолія Федорчука, проходив під знаком турботи про підростаюче покоління.

Міський голова Борисполя Анатолій Федорчук.

 

Спортивно-оздоровчий та реабілітаційний зал «Здоров’я».

 

Імпровізований концерт для гостей.

 

Тренажери просто неба.

 

Заняття в басейні Бориспільської ДЮСШ.

Фото Андрія Нестеренка.

 

— Багато зроблено для утеплення шкіл, дитячих садочків з тим, щоб діти почувалися в них комфортно, — розповідає він. — Загалом у місті 8 навчальних і 12 дошкільних закладів, причому дванадцятий відкрили буквально перед новим роком. Побудували його за кошти міського бюджету, розрахований він на 120 місць, але прийняв фактично 160 малюків. Цей дитсадок, напевне, один із кращих на Київщині. Ще один дошкільний заклад заклали, на його будівництво виділили 6 млн грн. Швидкими темпами зводиться за наші кошти і ще одна школа.

— У Борисполі достатньо підходящих земельних ділянок для розширення освітньої інфраструктури?

— На жаль, місто обмежене з земельними ресурсами: їх залишки є лише в промисловій зоні. Але це дає змогу залучати інвесторів. Що ж до іншої території, то виходимо із ситуації вдумливими рішеннями, скажімо, раціоналізуємо використання землі. Показовий приклад — перепрофілювання вечірньої школи, потреба в якій відпала, і сьогодні достатньо обмежитись вечірніми класами. Отож, рішенням сесії міської ради ми передали будівлю та всю територію під міський центр туризму. Інший проект — добудова загальноосвітньої школи № 5. Щоб раціональніше використати тутешню достатньо велику територію, учительські кадри вирішили розширити цей навчальний заклад шляхом добудови. Місту це коштуватиме набагато дешевше, ніж будівництво нової.

— На яких ще «дитячих» напрямах зосереджується увага міської влади?

— Особлива увага — спорту. На базі гімназії «Перспектива» ми відкрили прекрасний скеледром, який дає змогу проводити там тренування та змагання, відпрацьовувати переправи через річки, вчитися долати складну рельєфну місцевість. Як вважають фахівці, таких аналогів в Україні немає. Ідею ми запозичили в Києві, але там скеледром скромніший. У нас він має величезну популярність. Ще одна новобудова — спортивний комплекс на базі ліцею «Дизайн-освіта». Так сталося, що тут не було навіть невеличкого спортивного залу. У вересні тутешній колектив його отримав. І тепер до 16-ї години ним користуються учні ліцею, а після тут займаються вихованці

ДЮСШ. Крім того, ми звели чудовий спортивний майданчик зі штучним покриттям на базі загальноосвітньої школи № 1, який обладнали ще й різноманітними сучасними тренажерами, вклавши загалом 1,6 млн грн. Торік також капітально реконструювали стадіон для хокею на траві, включно з повною заміною покриття ігрового поля, яке не оновлювалось понад 25 років, здійснили капітальний ремонт роздягалень, глядацьких трибун тощо, спрямувавши на це півтора мільйона гривень. Тепер цей стадіон — без перебільшення красень. Ще одна новинка — електронний тир на базі першої школи.

Популярний вид спорту в Борисполі — футбол: займається ним дуже багато бажаючих. Наші дві команди посіли перші місця в чемпіонаті Київщини. Батьки готові платити, щоб діти займалися футболом. І тут ми зіштовхнулися з проблемою: у нас не вистачає футбольних полів. Є стадіони «Колос» і «Колосочок» — перший визнаний кращим в області. Є два штучні поля. Але все одно не вистачає. І ми на прохання батьків на базі школи № 4 хочемо облаштувати великий стадіон — такий же, як «Колос», але зі штучним покриттям. Його вартість сягне 8—9 млн грн. Величезну популярність має і художня гімнастика: нещодавно у нас проводився чемпіонат України — з усіх регіонів приїхало понад 600 дітей віком від п’яти до 17 років. Загалом же підтримуємо 12 видів спорту. Як наслідок, наші діти почали посідати призові місця в першості України.

— А крім спорту?...

— На першому місці, поза сумнівом, танці. Потяг дітей до них дуже великий. Маємо й успіхи на загальнонаціональній арені. Чемпіонами з бальних спортивних танців серед дітей, зокрема, стала пара Соломаха Іван і

Зданович Надія. Вони — із прийомної сім’ї Соломах, де крім них уже десять років виховуються ще семеро діток. Плануємо в 2018-му доповнити наявні в місті танцювальні зали ще трьома. Поряд із цим у Борисполі нині є вже два муніципальні театри. Один із них орієнтований на дітей. Там поставлені прекрасні вистави, і ми, без перебільшення, можемо на рівних конкурувати зі столичними театральними колективами. На нещодавньому всеукраїнському конкурсі наш театр став першим із 23 учасників. На базі міського будинку культури — це вже інша трупа, підготовлена і демонструється вистава «Аліса в Країні чудес». Там постійно аншлаг, крім бориспільських дітей до нас приїздять їх однолітки з різних районів області.

...Пізніше розповідь міського голови доповнить директор міського центру спорту Микола Костянець. Щороку, розповість він, у Борисполі проводиться майже сотня спортивних і оздоровчих заходів із залученням дорослих, дітей, ветеранів. На балансі центру спорту — три стадіони, які, за його словами, використовує і Федерація футболу України для проведення популярних у країні турнірів — імені Віктора Баннікова, Валерія Лобановського. До послуг мешканців, насамперед дітей, — також майже 40 спортмайданчиків, розташованих у парку культури, дворах та інших місцях, тренажерні зали, де залюбки займаються і дорослі, в тому числі жінки. Оздоровчі групи постійно відвідують майже три тисячі мешканців. Із ними працюють 40 тренерів, інструкторів, методистів. Щороку участь у різних заходах беруть 10 тис. бориспільців, тобто кожен шостий мешканець міста. Бориспіль гартує своє майбутнє.