Політика партнерів України по нормандському формату щодо умиротворення Росії шляхом ненадання Києву летального озброєння є помилковою. Так нещодавно відреагувала Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко (на знімку) на заяву міністра закордонних справ Німеччини Зігмара Габріеля. Нагадаємо, перебуваючи з візитом в Києві, він висловився про скептичне ставлення до того, що зброя, надана США Україні, допоможе вирішити ситуацію на Донбасі.

«Зараз наші партнери з найщирішими намірами миротворчості намагаються не розлютити Москву наданням Україні зброї. Але вони помиляються, такі кроки Кремль ніколи не зупинять, навпаки. Єдиний гарант безпеки

України і Європи — це сильна армія. Чим сильніша буде українська армія, тим менше у РФ буде бажання клацати зубами і зброєю. У Кремлі розуміють тільки мову сили, й відверто глузують з умиротворення через піддавки», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона також зазначила, що Україна вперше стає суб’єктом, а не об’єктом європейської і світової політики, тому «ми маємо спокійно ставитися до певних заяв наших партнерів, які насамперед робляться для внутрішнього вжитку». За словами Першого заступника глави парламенту, Україна має виборювати своє, твердо і непохитно, виходячи з власних національних інтересів.

Ірина Геращенко відзначила вагомий внесок Франції і Німеччини в питання миру на Донбасі й миротворчі зусилля. Водночас нагадала, як 2008-го саме ці держави заблокували в НАТО ПДЧ для України і Грузії. За її словами, тоді Париж і Берлін керувалися благими намірами не злити Москву та заблокували наш поступ до НАТО. «Результат був абсолютно протилежний — це аж ніяк не умиротворило Москву, а лише розв’язало їй руки», -констатує вона.

Раніше, виступаючи на спільній із очільником МЗС Німеччини прес-конференції, міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що зброя, яку Вашингтон надасть Україні, використовуватиметься лише в разі провокацій з боку РФ, а не для ескалації конфлікту на Донбасі.

Щодо заяв польських високопосадовців про сотні тисяч українських біженців, Перший заступник Голови Верховної Ради України вважає, що слід чітко розділяти статистику по біженцях та трудових мігрантах. «Правда в тому, що десятки тисяч українців в часи економічної кризи, спровокованої в тому числі й війною, працюють у сусідніх країнах, в тому числі й у Польщі, посилюючи її економіку, вкладаючи свої руки, розум, сили, українську працелюбність і щирість у формування польського ВВП. Мені здається, було б чесно з боку польських можновладців дякувати за це українцям — працелюбним і сильним, бажаним у багатьох сферах, особливо робітничих професій у Польщі. Й говорити про них як про біженців -це нонсенс», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Водночас вона акцентувала увагу на тому, що попри російську агресію на Донбасі та у Криму, сотні тисяч внутрішніх переселенців, Україна не створила міграційної кризи для країн ЄС. Та зазначила, що українська влада має докласти чималих зусиль у розбудові економіки, аби співвітчизники, які змушені шукати заробітків у чужих краях, поверталися й працювали на рідній землі.