Народний депутат, яка представляє в парламенті фракцію Блоку Петра Порошенка і очолює підкомітет з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Ірина Суслова на своїй сторінці у Фейсбуці прокоментувала підписаний Президентом закон про запобігання та протидію домашньому насильству.
 

Документ у своїх основних засадах містить низку важливих норм, вважає законотворець. Вони допоможуть вгамувати епідемію агресії, жертвами якої щорічно стають сотні тисяч жінок. «Зокрема, закон визначає самі поняття «домашнє насильство», «фізичне насильство», «сексуальне насильство», «психологічне насильство», «економічне насильство», — написала вона. — Тобто охоплює всі типи насильства стосовно жінок, поширені в нашій країні».

Державні установи тепер отримають додаткові функції для захисту жертв і покарання кривдників. Йдеться про заборону перебувати з жертвою під одним дахом і спілкуватися з нею та про контроль з боку поліції за дотриманням приписів. Органи місцевого самоврядування, освітяни та медики також включені до загальної системи протидії домашньому насильству, повідомила Ірина Суслова. Водночас вона нагадала, що документ ухвалено в урізаному вигляді, що ставить під загрозу реалізацію його положень.

«Зокрема, в тексті відсутні терміни «гендер», «гендерна ідентичність», «гендерно-обумовлене насильство» та «гендерні стереотипи». Тобто профільний закон не відповідає термінології Стамбульської конвенції й ставить під сумнів перспективи її ратифікації. А без цього побудувати чітку та ефективну систему протидії домашньому насильству просто неможливо.

Народний депутат повідомила, що готує поправки до закону про запобігання та протидію домашньому насильству і має намір зареєструвати їх як окремий законопроект. І. Суслова висловила сподівання на підтримку парламентаріїв, адже «лише повернувши до закону поняття, які є базовими для Стамбульської конвенції, ми зможемо по-справжньому захистити жінку від домашнього насильства в усіх його проявах».

Вл. інф.