Такі результати «Індекс паспортів» компанії Henley§Partnerts за 2017 рік. Серед держав колишнього СРСР Україна вийшла на перше місце в рейтингу закордонного паспорта. Росія ділить друге місце з Молдавією й за минулий рік змогла піднятися тільки на три рядки — до 48 місця в рейтингу компанії Henley§Partnerts. Росіяни можуть без візи вирушити до 110 країн, наші громадяни можуть відвідувати без візи 114 країн. У 2017 році Київ і Євросоюз домовилися про безвізовий режим, у результаті український паспорт піднявся в рейтингу на 14 позицій і посідає 44-й рядок.
На першому місці в рейтингу перебуває Німеччина, її громадяни мають право на поїздки без візи до 177 країн. На другій позиції — Сінгапур (176 держав). Третє місце ділять Данія, Фінляндія, Франція, Італія, Японія, Норвегія, Швеція та Велика Британія (175). На четвертому місці перебувають Австрія, Бельгія, Люксембург, Нідерланди, Швейцарія й Іспанія (174). Паспорт США міститься в індексі на п’ятому місці. Цього року американці мають право відвідувати без візи 173 країни. Останнє місце в рейтингу дісталося Афганістану, громадянам якого відкрито безвізовий доступ усього до 24 держав.

 

ДОВІДКА

Індекс паспортів або індекс громадянств світу (The Henley §Partners — Kochenov Quality of Nationality Index, QNI) демонструє об’єктивну оцінку громадянств різних країн світу, тобто приналежності до певної держави з огляду правового статусу. Це рейтинг, який розглядає як внутрішні чинники (масштаб економіки, розвиток людського потенціалу, громадський порядок і стабільність), так і зовнішні — (безвізовий доступ для тимчасових поїздок і можливість безвізового проживання та роботи в інших країнах), що впливають на якісні показники того чи іншого громадянства.

 

ТИМ ЧАСОМ

Державна міграційна служба України оформила в 2017 році 3 989 989 біометричних паспортів для виїзду за кордон.