Одразу семеро юних науковців з Кіровоградщини стали призерами всеукраїнського конкурсу наукових проектів «Іntel-Техно Укрaїнa 2017—2018». До того ж шестеро з них — з Олександрійського району, зокрема троє вихованців Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу (гімназія — інтернат — школа мистецтв) та двоє вихованців Новопразького навчально-виховного комплексу.
Конкурс, який завершився нещодавно на базі НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського», є національним етапом міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF. Його учасниками були понад 400 школярів — переможців всеукраїнських науково-дослідницьких конкурсів та обласних етапів Малої академії наук.
Третє місце в категорії «Комп’ютерні науки» виборов Назар Марченко (Новопразький НВК) за проект «Створення інформаційної системи для надання ветеринарної допомоги». А в категорії «Енергетика» з проектом «Вібрація як джерело електричного струму» таке само місце в Дмитра Благого та Артема Артеменка (Кіровоградський ОНВК, м. Олександрія) і Ярослави Чугай (гімназія № 9, м. Кропивницький) з проектом «Реалізація керування системою освітлення міста через однофазну мережу в межах концепції «Розумне місто».
Четверте місце в категорії «Інженерія» посіла Оксана Лещенко (Новопразький НВК) з проектом «Нові перспективи використання енергії вітру».
До числа призерів також увійшли вихованець Кіровоградського ОНВК Назар Щока (м. Олександрія), який запропонував використовувати генератори на ОРЦ (органічному циклі Ренкіна) та учень НВК «Олександрійський колегіум — спеціалізована школа» Данило Чесницький з проектом видобування електроенергії з атмосфери.

Кіровоградська область.

 

ДОВІДКОВО

Intel-Технo Україна — національний етап міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF (International Science and Engineering Fair).
Переможці отримують право представляти свої проекти на Всесвітньому фіналі проектів Intel ISEF, який відбувається у США. Роботи фіналістів оцінюють вчені зі світовим ім’ям, зокрема лауреати Нобелівської премії.