Прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду з питань розвитку аграрного сектору та розширення доступу аграріїв до фінансових ресурсів.

«Найближчими тижнями маємо запустити в роботу програми підтримки, щоб ми дійшли до кожного господарства в Україні та показали, як можна використовувати наявний ресурс», — сказав глава уряду та зазначив, що ключовими напрямами будуть підтримка тваринництва, зокрема створення нових комплексів та збільшення поголів’я, цільова підтримка фермерів, а також стимулювання підприємств сільськогосподарського машинобудування задля збереження та нарощування кількості робочих місць у цій сфері й забезпечення аграріїв якісною технікою вітчизняного виробництва.

Учасники наради зазначали, що сьогодні існує досить широкий спектр інструментів підтримки тваринницької галузі — від безпосередньої бюджетної дотації на розвиток молодняку до запровадження ефективного кредитування створення нових тваринницьких комплексів з можливістю компенсації тіла кредиту. «Головне, щоб до кінця 2018 року у нас були максимально збільшені фонди і поголів’я, а ринок насичений власною якісною продукцією», -зазначив прем’єр.

Окреслюючи підходи щодо підтримки фермерства, глава уряду наголосив на необхідності якнайшвидшого запровадження ефективного кредитування та механізмів компенсації вартості техніки за умов придбання техніки для конкретного господарства. «Так ми запустимо механізми реальної виробничої підтримки. Водночас ми передбачаємо відповідальність фермера за чесну реєстрацію землі та худоби», — сказав В. Гройсман та підкреслив, що всі необхідні постанови Кабінету Міністрів мають бути ухвалені до кінця січня.

Оскільки аграрний сектор є одним з локомотивів вітчизняної економіки, то його підтримка належить до пріоритетів бюджетної політики. Причому зараз уряд акцентує увагу на підтримці малого та середнього підприємництва, яке здатне наповнити внутрішній ринок та підсилити експортні можливості великих господарств. Визначений в бюджеті-2018 обсяг державної програми підтримки тваринництва цього року становить       4 млрд гривень та ще по  1 млрд гривень передбачено на підтримку фермерства і програму компенсації вартості техніки українського виробництва.

«Ми раді відмітити, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС працює, і це відображується в конкретних цифрах зростання нашого двостороннього товарообігу в аграрній та харчовій сфері. Ми також сподіваємось, що цей позитивний тренд буде продовжено й надалі, враховуючи нашу активну роботу в галузі наближення українського законодавства до стандартів ЄС», — зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева.

Найбільшими товарними групами, які Україна експортувала до ЄС, стали зернові (1,4 млрд доларів ), олія (1,3 млрд доларів ) та насіння олійних культур (0,9 млрд доларів). Водночас торік значно збільшився експорт такої продукції, як екстракти солодових, продукти з борошна, крупи (на 31,7 млн доларів), хлібобулочні, кондитерські вироби (на 15,4 млн доларів), масло вершкове (на 12,4 млн доларів), казеїн (на 11,9 млн доларів), шоколад та інші продукти з вмістом какао (на 7,9 млн доларів) та ін.

До першої п’ятірки країн—покупців української аграрної продукції в ЄС увійшли Нідерланди (з часткою у 18,4%), Іспанія (14,4%), Польща (13,3%), Італія (11,8%) та Німеччина (10,3%).

Факт

Нині в Україні працюють понад 79 тисяч агропідприємств, з яких 29 -це великі холдинги, майже 8 тисяч — малі та середні підприємства, а решта — мікрогосподарства та невеликі сімейні ферми.

До речі

Зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнами ЄС, за підсумками січня—листопада 2017 року, збільшився на 31,1%, або на 1,715 млрд доларів США порівняно з аналогічним періодом 2016 року та становив 7,2 млрд доларів. При цьому, експорт аграрної та харчової продукції з України до країн ЄС зріс порівняно з 2016 роком на 38,2%, або на 1,4 млрд доларів, та становив 5,2 млрд.