У Донецьку відбувся ІХ міжнародний турнір з плавання серед дітей з порушенням слуху, зору та ураженням опорно-рухового апарату на призи Віктора Смирнова (на знімку). На нього завітало майже 300 спортсменів з України, Росії та Білорусі.

Кожен учасник першості отримує приз, організатори підготували близько 600 медалей! Спортсменів розподілили на групи за статтю, віком та нозологією. Загалом на змаганнях 56 категорій (основних — 12), у кожній — дев’ять дистанцій. Найкращі отримують кубок та цінні подарунки.

Юний спортсмен Олег Павлов розповідає: «Плаваю вже рік, є успіхи, беру участь у змаганнях, виграю призові місця. На цьому турнірі вдруге, минулого року здобув бронзову медаль, зараз приплив другим».

Учасники турніру на призи Віктора Смирнова часто стають переможцями всеукраїнських та міжнародних змагань. Майстер спорту та багаторазова чемпіонка України Ніна Козлова (на знімку) зізнається: «Особливої підготовки не було, тренувалася, як завжди: шість разів на тиждень, двічі на день. Утім, ця першість — свято, сюди приїздить безліч цікавих людей, з турніром пов’язано багато історій. Сьомий рік займаюсь плаванням, хочу потрапити до збірної України, виступити на Параолімпійських іграх та виграти «золото».

Плавців надихає приклад Віктора Смирнова — шестиразового параолімпійського чемпіона, чемпіона країни, Європи та світу, Героя України. «Вперше турнір відбувся 2006 року у Харцизьку, було 56 учасників з Донеччини. Ми розвиваємося, та складно шукати фінансову підтримку — у змагань великий бюджет, приїздить багато спортсменів, для них треба шукати житло», — поділився Віктор Смирнов.

Цього року турнір відбувся під патронатом народних депутатів України Тетяни Бахтеєвої та Олексія Азарова, депутата Донецької міськради Андрія Альоша. Помічник Тетяни Бахтеєвої Наталя Попова згадує: «Два роки тому я вперше побувала на турнірі. Запам’яталось, як дитина з проблемами опорно-рухового апарату йшла на нагородження і вела іншого учасника, який не бачить, — дивовижне відчуття».

Турнір на призи Віктора Смирнова стрімко розростається, змагання збирають дітей з Житомира, Запоріжжя, Закарпаття, Івано-Франківська, Києва, Полтави, Севастополя, Мурманська, Уфи, Гомеля.

Член оргкомітету, директор донецького регіонального центру «Інваспорт» Оксана Чернікова каже: «Десять років тому, коли лише почала працювати з дітьми-інвалідами, було важко. Плакала, коли приходила додому. Тепер навіть дратує, якщо у спортивних школах розділяють інвалідів та здорових дітей. Правильно, коли всі тренуються разом. Діти з обмеженими можливостями — нормальні і повноцінні, їм лише треба більше допомоги».

Фото надані прес-службою Донецької ОДА.