Початок 2018 року став для об’єднаних територіа-льних громад стартовим майданчиком для нової моделі фінансових відносин із центром. Усі 665 громад, в яких відбулися перші вибори, перейшли на прямі міжбюджетні відносини. Серед них і ті, де перші місцеві вибори були наприкінці 2017-го, написав у Фейсбуці віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко (на знімку).

За його словами, 2018 року відносини з державним кошторисом матимуть 1288 місцевих бюджетів. Серед них — 24 обласні, 148 — міст обласного значення, а також Києва, 450 — районних та 665 — ОТГ. Базову дотацію отримуватимуть 930 місцевих бюджетів, реверсну — 223.
«Є деякі новації щодо доходів місцевих кошторисів. Вони отримають 5% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, газу та газового конденсату. Зарахування рентної плати здійснюватиметься в таких розмірах: 3% — до бюджетів міст обласного значення, ОТГ; 2% — до обласних бюджетів; 2% — до районного бюджету; 1% — до сільських, селищних, міських, міст районного значення бюджетів. Також із цього року до місцевих бюджетів зараховуватимуть 100% єдиного податку, що сплачується платниками четвертої групи — сільгоспвиробниками. Торік зараховували 86%», — зазначив Геннадій Зубко.
Крім того, віце-прем’єр наголосив, що держава й надалі фінансово підтримуватиме проекти інвестиційного та регіонального розвитку.
Водночас урядовець упевнений, що головний кошторис країни-2018 є сприятливим для діяльності місцевих громад і загалом — для поглиблення децентралізації. Він дає змогу самоврядуванню нарощувати ресурсну базу, упорядкувати питання власності щодо об’єктів соціально-культурної сфери. А це — крок до функціональної оптимізації закладів освіти, культури, медицини.
Коментуючи підсумки року, що минув, Г. Зубко зауважив, що 2017 року доходи місцевих бюджетів становили 192 млрд грн та зросли на 45,4 млрд грн, що більше на 31%, ніж 2016-го. Не досягли рівня минулого року лише дев’ять місцевих бюджетів. «А це свідчить про дієвість реформи децентралізації, зокрема її секторального спрямування», — сказав він.
«21 область забезпечила темпи приросту надходжень вище середнього по Україні. Найвищі показники — Тернопільська, Вінницька, Івано-Франківська, Хмельницька, Волинська, Закарпатська, Херсонська, Кіровоградська області», — наголосив Г. Зубко.

Вл. інф.

 

ДОВІДКОВО

В Україні сформовано 698 об’єднаних територіальних громад. У 665 ОТГ уже відбулися перші вибори, ще 33 громади очікують рішення ЦВК щодо їхнього призначення. У цих громадах проживає понад шість мільйонів українців і більш як 29% території країни охоплені ОТГ. Лідирують за темпами об’єднання громад Дніпропетровська та Житомирська області. Крім того, щодо шести громад ОДА готують звернення до ЦВК про проведення перших виборів. А у 27 ОТГ розпочалася процедура приєднання.

 

 

ТИМ ЧАСОМ

Освоїти бюджетні гроші змогли не всі

За минулий рік 26 об’єднаних територіальних громад, які було створено в Хмельницькій області, отримали 167 мільйонів гривень субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури. За ці кошти було заплановано реалізацію 228 проектів у різних сферах.
Але освоїти гроші сповна вдалось лише 19 об’єднаним громадам. Решта не змогли своєчасно впоратись із завданням, і майже три мільйони гривень довелося повернути в скарбницю через відставання у виконанні робіт. Тож тепер в області ретельніше підходитимуть до вибору тих проектів, що претендуватимуть на державну фінансову підтримку.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.