Порівняно тепла нинішня зима активізувала незаконних копачів бурштину. Деякі з них перервали зимові «канікули» і ринули в ліси на промисел.

У зв’язку з цим у Рівненській ОДА відбулась чергова нарада за участю лісівників, силовиків, голів РДА, екологів. Боротьба з незаконним видобутком бурштину — хронічна проблема, яка всім уже набила оскомину, бо не вирішується роками попри багаторазові звернення і Рівненської обласної ради, і Рівненської облдержадміністрації до Президента, уряду, парламенту прийняти закон про легалізацію видобутку бурштину, — вкотре була в центрі уваги згаданої наради.
«Я сподіваюся, що з часом бурштинові родовища дадуть змогу області заробляти мільйони до бюджету, але поки що від цього маємо більше проблем: криміногенну ситуацію в північних районах, погіршення екології, негативний вплив на здоров’я людей... Дійшло вже до того, що через незаконний видобуток бурштину виникли проблеми з підмиванням залізничних колій у Володимирецькому і Зарічненському районах, з наближенням до ліній електропередач високої напруги в селі Ромейки Володимирецького району. А в селищі Клесів Сарненського району ще трохи і почнуть біля хат бурштин копати... Звикати до цього не треба, а слід покласти цьому край», — зазначив голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.
Звісно, на місцевому рівні, як можуть, борються з нелегальним видобутком бурштину: і поліцейські, які створили штаб з протидії нелегальному старательству; і лісівники з допомогою бригад швидкого реагування, що працюють на кордонах поліських районів. Патрулюють по дві машини, в них є зв’язок, вони виїжджають на допомогу один одному, надалі будуть це практикувати в Зарічненському, Дубровицькому і Володимирецькому районах. Як доповіли на нараді представники Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, їхня служба реагує на всі випадки недбалого ставлення до виконання своїх службових обов’язків працівниками лісової охорони, проводячи кадрові ротації. Так, за останні три роки кількасот лісівників було притягнуто до різних форм відповідальності. А директору Рівненського природного заповідника винесено догану у зв’язку з тим, що не було вчасного реагування на ті ситуації, які траплялись. До речі, незаконні старателі дісталися і до заповідника. Так, за результатами перевірки, проведеної тут екоінспекцією, в заповіднику порушено 25,8 гектара земель, державі завдано шкоди на понад 5 мільйонів гривень, відтак усі матеріали про це передано до ГУ Нацполіції в Рівненській області — проводяться слідчі дії.
Не вдається поки що провести рекультивацію всіх порушених незаконними копачами земель, хоча наслідки екологічного лиха лісівники та небайдужі й усувають самотужки — закопують канави. Надто великі площі вже порушено і на їх рекультивацію потрібні значні кошти.
На нараді йшлося і про те, що є випадки погроз з боку старателів лісовій охороні, доходило навіть до застосування зброї. На це керівництво поліції відреагувало: за потреби оперативний штаб може будь-коли виїхати в будь-який віддалений населений пункт для допомоги лісовій охороні.
Голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко доручив підлеглим підготувати чергове звернення до Верховної Ради України про прискорення законодавчого врегулювання питання легалізації видобутку бурштину. Може, хоч цього разу почують голос регіону?

Рівне.