У Києві, Дніпрі, Миколаєві, Слов’янську, Львові, Одесі та багатьох інших містах до храмів Московського патріархату на знак протесту проти політики УПЦ МП люди продовжують приносити іграшки. У Вінниці під будинок єпархії поставили ще й труну, на якій написали «Кубло російського окупанта».

Фото зі сторінки Юрія Гудименка у Фейсбуці.

Фото зі сторінки Nina Zelenko у Фейсбуці.

Обурення громадськості викликав факт відмови священика УПЦ Московського патріархату із Запоріжжя відспівати трагічно загиблого малюка. Трагедія сталася 31 грудня. Піп Євген Молчанов, якого запросила ритуальна служба, прямо на похованні заявив, що не буде відспівувати хлопчика, якого хрестили у церкві Київського патріархату, у «розкольників». Мати, благаючи про милосердя, плакала і падала на коліна перед священиком, але той зібрав речі і пішов геть. Батько звернувся до найближчого храму УПЦ МП — Іоанна Кронштадського, але й там отримав відмову. За його словами, батюшки перед ним зачинили двері та попросили покинути територію церкви. Згорьованій родині довелося запросити на похорон панотця з церкви Святого Миколая Київського патріархату, що знаходиться в іншому кінці міста.
Представники інших християнських церков засудили дії священика, бо не побачили в них ні людяності, ні всепрощення. Це — «дискримінація за релігійною ознакою», «войовниче невігластво», «дрімучий совок у голові», «агресивна українофобія», заявляють активісти і пересічні громадяни. Вони, намагаючись привернути увагу прихожан та влади до антиукраїнської політики Московського патріархату, після інциденту принесли під храм УПЦ МП у Запоріжжі дитячі іграшки. Поряд розмістили плакат «Дитина ні в чому не винна!» Як повідомляють місцеві сайти, у суботу 6 січня невідомі побили двох учасників флешмобу, у тому числі й бійця АТО. В результаті нападу один із чоловіків має численні гематоми, іншому зламали руку. Нападники, яких, за словами побитих активістів, викликав доглядач храму, були у масках. Втім, є припущення, що це були члени проросійської організації «Радомір», яка здійснює силову підтримку Московського патріархату у Запоріжжі і яку порівнюють з харківським «Оплотом». До речі, саме Запорізька єпархія є чи не найбільш активним пропагандистом «руського міра» в Україні. Служителі УПЦ МП освячують зброю бойовиків на сході й окупантів у Криму, активно підтримують «руській мір», на телекамери говорять, «що Крим ніколи не був українським», що на Донбасі «невідомо хто з ким воює» та відмовляються відспівувати загиблих бійців АТО, демонструючи тим самим зневагу до захисників України, кажуть активісти. Соціальні мережі рясніють фотографіями, на яких «братаються» митрополит Луганський і Алчевський УПЦ МП Іоанникій (Кобзєв) і Ігор Плотницький, екс-ватажок так званої ЛНР. На іншій світлині митрополит цієї ж церкви Платон в окупованому Криму освячує російську зенітну ракетну систему великої і середньої дальності С-400 «Тріумф», розгорнуту у Феодосії.
Тим часом Московський патріархат підтримав священика, дії якого викликали суспільний резонанс. Протоієрей Ігор Рябко, говорячи про відмову відспівати дитину, на своїй сторінці у Фейсбуку заявив: «Не відспівували і відспівувати не будемо!» Головний аргумент представників УПЦ МП — Київський патріархат не канонічний, це «розкольники», «секта» тощо. При цьому вони самі замовчують і вперто ігнорують факти, які свідчать про те, що у 1448 році Московська єпархія самовільно відокремилася від Київської митрополії і самоназвалася Московською патріархією. Лише через 141 рік (у 1589 р.) вона отримала визнання Константинопольського Патріархату. А яким канонам відповідала ліквідація патріаршества Петром I і створення ним синодальної церкви як і відновлення патріархату за вказівкою Сталіна у 1943 р.?
Активісти прийшли і до стін Києво-Печерської лаври, куди теж принесли іграшки. Минулого понеділка вони, тримаючи плакати «ФСБ — геть із лаври», перекрили вхід до української святині. Пікетувальники говорять про те, що поділяють точку зору журналіста Айдера Муждабаєва, який на своїй сторінці у Фейсбуку написав: «ФСБ Московського патріархату повинна бути в Україні заборонена як структура, яка воює проти нашої країни. Це не церква, а спецслужба ворога» і готуються до більш масштабних акцій протесту. Серед їхніх вимог, зокрема, ухвалення Верховною Радою закону про заборону Московського патріархату в Україні.

Світлана ЧОРНА.