На зустрічі Президента Петра Порошенка з представниками України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі та її робочих підгрупах (на знімках), яка відбулася в середу, обговорювали результати діяльності ТКГ торік і визначали пріоритети та завдання на 2018 рік.

Як повідомляє прес-служба Глави держави, Порошенко подякував усім учасникам зібрання «за чітке обстоювання національних інтересів і професійну й самовіддану роботу заради відновлення суверенітету й територіальної цілісності України».

У свою чергу Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ по Донбасу Ірина Геращенко за підсумками цієї зустрічі на своїй сторінці у Фейсбуці нагадала, що мінський процес прив’язаний до нормандського формату, який на рівні лідерів приймає ключові рішення...

«Мінські угоди не є ідеальними, але саме до них прив’язані санкції проти РФ з боку США і ЄС, й відмова від угод автоматично означає зняття санкцій. Під ними стоїть підпис Росії, отже, це робить РФ стороною, яка зобов’язана їх виконувати! Також у протоколах чітко записано, що всі сторони мають поважати суверенітет і територіальну цілісність України, отже, нашим ключовим завданням ми бачимо відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в повному обсязі», — написала вона.

За словами Ірини Геращенко, нехай краще говорять дипломати і переговорники, аніж зброя, і якщо надважкі переговори вбережуть хоч одне життя або витягнуть хоч одного заручника, їх потрібно вести.

«Нашими ключовими завданнями на 2018 рік є: першочергове виконання безпекового і гуманітарного блоку, вимога дотримання тиші, сталий мир, звільнення всіх незаконне утримуваних, активізація роботи з пошуку зниклих безвісти, вимога відкриття КПВВ «Золоте», відведення важкої зброї від лінії зіткнення, ми й надалі очікуємо від СММ ОБСЄ створення постійно діючих спостережних пунктів і роботи за схемою 24/7. Також українська сторона й надалі наполягатиме на створенні групи по кордону, яка має вже зараз обговорювати питання повернення нашого контролю над україно-російським кордоном, й вже зараз на кордоні має безперешкодно працювати місія СММ ОБСЄ. Це ми вимагатимемо в Мінську знову і знову», — констатувала Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Фото з сайту www.president.gov.ua