Футбол. До першого офіційного поєдинку за участю київського «Динамо» 2014 року залишається рівно тиждень. Однак агрономи НСК «Олімпійський» почали підготовку поля — одного з головних елементів футбольної події (матчу Ліги Європи киян проти іспанської «Валенсії») — ще в січні.

Добре відомо, що смарагдовий газон головної спортивної арени нашої країни входить до числа найкращих не лише в Європі, а й далеко за її межами. Клімат України не назвеш теплим, тому для підтримання поля в гарному стані проводять спеціальні процедури. Які? Про це розповідає головний агроном НСК «Олімпійський» Віктор Яроменко.

— Перші сильні морози прийшли до нас лише в другій половині січня, але без снігу, що спричинило певні труднощі. Довелося включати систему підігріву і накривати поле захисними покривалами. Як відомо, сніг для поля — найкращий захист. Тож коли почалися опади, газон ми розкрили.

— Як поле переживає зиму, адже морози часом по-справжньому суворі?

— Ми постійно перевіряємо температуру всередині й на поверхні газону. Під снігом вона була нульовою, а безпосередньо всередині поля — один—півтора градуси тепла. Тому якихось проблем або ушкоджень не виникло. Отож, спеціальних заходів уживати не довелося. Нині всі добре.

— Виходить, що футбольну зустріч на полі «Олімпійського» можна проводити хоч завтра?

— Коли до матчу з «Валенсією» залишалося два тижні, я за визначеною системою розпочав підготовку. Через певний час увімкнули підігрів. Отже, матч можна проводити вже зараз.

— Ми бачимо спеціальну установку з палаючими лампочками (на знімку). Скільки траві необхідно світла?

— Тепер включено 192 лампочки по 1 кВт кожна. Дві такі установки займають 1200 кв. м. Отже, за 6-7 позицій ми охоплюємо все поле. Також ви можете бачити, що воно накрите спеціальною прозорою плівкою, що пропускає світло й утримує тепло. Таким чином створюється найпростіший парниковий ефект, як у теплиці.

— То чи буде газон стадіону в третій декаді лютого в ідеальному стані?

— Так! Поле буде ідеальним. Зі своєї сторони можу запевнити, що ми зробимо для цього все можливе. Маємо досвід проведення матчів за будь-яких погодних умов.

Нагадаємо, що перший поєдинок 1/16 фіналу Ліги Європи «Динамо» — «Валенсія» відбудеться 20 лютого. Початок зустрічі о 20:00. За прогнозом температура повітря ввечері цього дня буде від 0 до +2 градусів.

Фото Володимира КОТЛЕНКА (спеціально для «Голосу України»).