Перші дні нового року показали, що виділених містам із держбюджету коштів на медицину та освіту не вистачить. Таку точку зору висловив народний депутат від Опозиційного блоку Костянтин Павлов.

Так, за його словами, по Кривому Рогу державою забезпечено лише 70% реальної потреби у фінансуванні медицини і 30% системи освіти. Водночас взагалі не компенсуються витрати міського бюджету на пільговий проїзд та інші виплати пільговим категоріям криворіжців. Але, на відміну від інших міст, де місцева влада не може забезпечити надання пільг і компенсацій, у Кривому Розі всі соціальні програми фінансуються у повному обсязі.

«Нам вдалося обстояти в парламенті, щоб фінансування пільг на оплату житлово-комунальних послуг теж не переклали на міста. Це могло призвести до катастрофічних наслідків для бюджетів і згортання програм розвитку. Але на медицину у Кривому Розі держава виділила лише 70% необхідних коштів. Решта змушене брати на себе місто, включаючи оплату енергоносіїв. Крім того, з міського бюджету виділено кошти для онкохворих діток, на діагностику туберкульозу у дітей, а також на придбання для них та дітей, хворих на фенілкетонурію, продуктових наборів. Місто забезпечуватиме харчуванням малозабезпечених діток і малюків ВІЛ-інфікованих мам», — зауважив Костянтин Павлов.

Окремо він торкнувся питання профтехосвіти. Так, повідомив депутат, у 2016 році місто виділило понад 157 млн грн на зарплати викладачів і технічних працівників профтехучилищ, щоб не допустити їхнього звільнення і не закриття училища. «Якщо сьогодні професійно-технічну освіту залишити без уваги, то економіка України через зовсім короткий проміжок часу опиниться без необхідних кадрів», — цитує слова політика прес-служба партії.

Тож, на його переконання, держава повинна виконати свої зобов’язання і в повному обсязі профінансувати всі витрати міст на медицину, освіту і соціальні програми, або залишати в містах більше зароблених ними коштів, щоб міста могли фінансувати потреби територіальних громад самостійно.

«Це і є децентралізація. Кошти, які залишаться в містах, будуть спрямовані на реалізацію конкретних програм розвитку», — резюмував Костянтин Павлов.