Голова Верховної Ради України Володимир Рибак учора зустрівся з Президентом Парламентської асамблеї НАТО Х’ю Бейлі та делегацією асамблеї, яка упродовж двох днів перебувала в Україні. Під час зустрічі з обох сторін пролунала думка, що всі учасники політичного конфлікту в Україні мають проявляти витримку, виваженість та стриманість, уникати насильства. 
Глава українського парламенту заявив, що Україна налаштована продовжувати співпрацю у рамках ПА 
НАТО, і запевнив, що український парламент докладе всіх зусиль для мирного врегулювання конфлікту, працюватиме над змінами до Конституції, а також висловив переконання, що правових підстав для проведення дочасних президентських та парламентських виборів немає.
Верховна Рада перетворилася на антикризовий центр
На початку зустрічі Голова Верховної Ради Володимир Рибак високо оцінив увагу наших міжнародних партнерів до подій у нашій державі, охарактеризував внутрішньополітичну ситуацію в Україні та заходи, які проводить український парламент, керівництво держави задля пошуку виходів із суспільно-політичної кризи. В. Рибак сказав, що він цілком поділяє думку президента ПА НАТО, висловлену в його заяві 22 січня ц. р., щодо необхідності стриманості та уникнення насильства з боку всіх сторін у протистоянні, яке триває у Києві та в деяких регіонах країнах. «Сьогодні зусилля Президента України і парламенту спрямовані на подолання глибокої політичної кризи та досягнення стабільності в українському суспільстві, — наголосив В. Рибак. — І Верховна Рада сьогодні фактично перетворилася на головний антикризовий центр, від якого залежить відновлення порядку та спокою у державі». У цьому контексті глава українського парламенту підкреслив тверду та послідовну позицію Президента України: не допустити жодного кровопролиття у врегулюванні політичної ситуації. Голова Верховної Ради нагадав, що 28 січня на позачерговій сесії парламенту було скасовано дев’ять законодавчих актів, які було прийнято 16 січня, а 29 січня депутати прийняли закон про «амністію», який сьогодні виконується. І це дасть змогу звільнити затриманих активістів Євромайдану, які не скоїли серйозних правопорушень.
Президент Парламентської асамблеї НАТО Х’ю Бейлі зауважив, що йому було дуже приємно почути коментар керівника українського парламенту щодо важливості стриманості в тій політичній ситуації, яка нині склалася в Україні, і що Президент України також розуміє, що всі сторони повинні дотримуватися зваженості у врегулюванні таких конфліктів. «Такі витримка і стриманість дуже важливі для всіх сторін, особливу витримку має продемонструвати влада і органи влади», — сказав Х. Бейлі. Він розповів, що збагнув важливість такого підходу з історії власної рідної країни — Північної Ірландії. У таких випадках, відзначив президент ПА НАТО, буває дуже важко добитися, щоб радикальні сили демонстрували витримку, водночас ще більшу витримку мають демонструвати урядові структури. «Парламент України дійсно робить дуже важливі кроки», — сказав Х. Бейлі. Серед таких важливих кроків політик назвав скасування Верховною Радою законів від 16 січня, які обмежували права і свободи демонстрантів, ухвалення закону про «амністію» щодо протестувальників та наміри сформувати коаліційний уряд із залученням до нього різних політичних сил. Щодо формування нового українського уряду, президент ПА НАТО висловив думку, що «це вселяє певну впевненість у позитивному розв’язанні ситуації». «Саме нині, у такі часи, було б дуже корисно залучити представників опозиції до роботи в уряді, — сказав Х. Бейлі. — Але, звичайно, їхнє бажання брати участь у такому уряді залежить від вирішення питання про Конституцію».
Конституційна реформа — крок до порозуміння
Конституційна реформа і, зокрема, вимоги опозиції щодо повернення до Конституції зразка 2004 року, було однією з провідних тем зустрічі. В. Рибак відзначив, що нині триває діалог усіх учасників політичного процесу задля досягнення широкого антикризового консенсусу. «Враховуючи системний характер причин та природи нинішньої політичної кризи, Верховна Рада вже розпочала процес, спрямований на комплексне врегулювання кризисної ситуації і, зокрема, запропоновано механізм внесення змін до Конституції України та, можливо, повернення до парламентсько-президентської форми правління, — сказав він. — І я вірю в те, що найближчим часом ми знайдемо порозуміння у державі між владою та мітингувальниками».
Член делегації парламентської асамблеї Вітольд Ващеховськи (Польща) розповів, що він разом із колегами побував на Майдані, європарламентарії розмовляли з мітингувальниками, зустрічалися з представниками громадянського суспільства. При цьому він наголосив, що для Польщі, котра є сусідкою України, дуже важливо мати розуміння подій, які нині відбуваються в Україні. Адже Польща також пройшла дуже непросту історію і декілька років тому мала подібну ситуацію. Тож польські політики, за словами Ващеховськи, нині готові поділитися досвідом, надати поради, без намірів повчати чи навчати. «Дуже важливо було почути і коментарі щодо майбутнього процесу внесення змін до Конституції, тому що протягом останніх днів під час перемовин із представниками різних політичних сил ми зрозуміли, що це одна з передумов виходу з політичної кризи», — зауважив політик. Ващеховськи також поцікавився у Володимира Рибака, чи можна створити якщо не остаточну версію Основного Закону, то принаймні якийсь перехідний документ, який дав би змогу вирішити політичну ситуацію. Оскільки він розуміє, що внесення змін до Конституції потребує дуже багато часу, можливо, проведення парламентських слухань і навіть референдуму. «Але час пливе дуже швидко, і терпець може увірватися в обох сторін, — сказав Ващеховськи. — І тому, мабуть, було б варто запровадити тимчасові заходи, прийняти тимчасове законодавство». Ващеховськи також запитав у Рибака, чи потрібні послуги зовнішніх, міжнародних посередників, представників, так би мовити, третіх сторін, для допомоги у досягненні згоди. Виступити в ролі посередників, за його словами, готові Німеччина та Швейцарія.
Голова Верховної Ради подякував керівництву Польщі, польському президентові та парламенту за ту підтримку, яка надається з боку цієї країни для проведення реформ в Україні, підкресливши, що для нас цей досвід є дуже цінним. Щодо конституційної реформи В. Рибак зауважив, що керівники опозиційних фракцій уже декілька тижнів працюють над проектом конституційних змін, однак на цю хвилину такого документа в парламенті ще нема. І понад те, зазначив В. Рибак, у керівників опозиційних фракцій різні погляди на те, чиї повноваження треба посилити, — Президента чи парламенту. «На цьому тлі влада займає найконструктивнішу позицію — давайте розглядати питання Конституції, парламентсько-президентської форми правління, давайте розглянемо проект і будемо дискутувати», — сказав В. Рибак.
Питання призначення прем’єра розглядатимуть наступного тижня
В. Рибак також зазначив, що доки триває підготовка правового узгодженого рішення щодо Конституції, Президент України запропонував вносити пропозиції щодо Прем’єр-міністра і пообіцяв подати до парламенту кандидатуру від опозиції. «Але опозиція не може розділити цю посаду на трьох, і вважає, що весь уряд має бути опозиційним, — додав В. Рибак. — Але більшість у парламенті такі питання не розглядатиме, бо це ультиматум і диктат. Щодо змін до Конституції, на мій погляд, є один шлях — правовий. Треба знайти мирним цивілізованим шляхом вихід із цієї ситуації».
Голова Верховної Ради заявив, що Президент згоден на формування коаліційного уряду і, вочевидь, питання про призначення прем’єра розглядатиметься у парламенті наступного тижня. «Президент сьогодні у принципі згоден на коаліційний уряд, така можливість ще є, ми не можемо бути без уряду, — сказав В. Рибак. — Думаю, наступного тижня є велика ймовірність, що парламент розглядатиме кандидатуру Прем’єр-міністра України».
Щодо пропозиції про залучення до переговорів третьої сторони, то В. Рибак висловив думку, що це — внутрішня справа України. «І сподіваюся, що знайдемо порозуміння, щоб не пролилося жодної краплини крові й домовитися мирним шляхом», — наголосив він. При цьому глава парламенту зазначив, що Верховна Рада надсилала всі євроінтеграційні закони, які розглядалися, до європейських структур — Венеціанської комісії, ПАРЄ, і така співпраця з європейськими колегами щодо адаптації українського законодавства до європейського, запевнив В. Рибак, триватиме і надалі.
Водночас В. Рибак зауважив, що на Майдані нині різні настрої: там і мирні зібрання, на яких люди справедливо порушують питання, які повинна почути влада і зробити висновки, але є і багато радикальних озброєних формувань, котрі хочуть конфлікту. «І ми робимо все для того, щоб не допустити кровопролиття, — наголосив Голова Верховної Ради. — І завдання влади — почути всіх і зробити все, щоб мирним шляхом ми самі в державі знайшли порозуміння. Думаю, ми не допустимо провокацій і знайдемо вихід із цієї дуже непростої ситуації». При цьому він зауважив, що нині відпускають заарештованих і очікують, що мітингувальники-радикали звільнять примішення обласних держадміністрацій.
Державі потрібен технічний уряд
Президент ПА НАТО Х’ю Бейлі також запитав, чи може влада, Президент та парламент, надати гарантії опозиції, що коаліційний уряд не буде розпущений і представники опозиції не будуть звільнені зі своїх посад, якщо їхні дії не збігатимуться з намірами Президента. Адже за чинною Конституцією уряд може бути розпущений у будь-який момент.
На це Володимир Рибак відповів, що в Україні вже розпочалася передвиборна президентська кампанія, тому «державі потрібен на сьогодні технічний уряд, який думатиме не про свої рейтинги, а про своїх виборців та простих людей». При цьому він нагадав, що у Верховній Раді нині є п’ять-сім народних депутатів, котрі бачать себе кандидатами у Президенти, і вони, передусім думаючи за свої рейтинги, діють за принципом «чим гірше в державі, тим краще для їхніх рейтингів». «Тому нині у цих умовах ніхто нікому не дасть жодних гарантій — ані Президент опозиції, ані опозиція Президенту, — вважає В. Рибак. — Уряд повинен бути аполітичний, і на перший план мають виходити економічні проблеми у державі. І в цьому напрямі будемо працювати».
Для дочасних виборів немає правових підстав
Генеральний секретар ПА НАТО Девід Хоббс поставив запитання щодо вірогідності оголошення в Україні дострокових президентських та парламентських виборів. Щодо дострокових виборів Президента, то Володимир Рибак наголосив, що Президент України — обраний легітимно, після президентських виборів всі країни та міжнародні спостерігачі визнали відсутність порушень під час виборів. Заяви щодо дочасних парламентських виборів, вважає В. Рибак, пов’язані з тим, що в нинішньому українському парламенті 70 відсотків депутатів — нові, й більшість із них прийшли до Верховної Ради з мітингів, а «мітингувальщина» перенеслася до парламенту, де нерідко трапляються сутички і бійки між депутатами. «Але депутати мають усвідомлювати, що вони представляють вищий законодавчий орган і мають у парламенті працювати над виконанням обіцянок, які дали на мітингах, — сказав В. Рибак. — Треба домовлятися, іти на зустріч один одному, знаходити порозуміння». При цьому Голова Верховної Ради висловив переконання, що правових підстав для дочасних парламентських виборів немає. «Сьогодні немає законних підстав розпустити парламент, — сказав він. — Але Президент сказав: якщо парламент не працюватиме і не домовлятиметься між собою, то він може звернутися до народу України і спитати, чи потрібен такий парламент, і нехай народ визначиться. Тому на сьогодні питання про розпуск Верховної Ради у державі не стоїть». В. Рибак також висловив сподівання, що український парламент відіграватиме дуже велику роль у врегулюванні політичної ситуації. І в Україні, яка нині переживає дуже непростий період, знайдуть порозуміння у вирішенні політичної ситуації у державі.
Співпраця з НАТО триватиме
Під час зустрічі Голова Верховної Ради назвав важливим співробітництво України з НАТО та його парламентський вимір. «Для України важливе партнерство з НАТО особливо в умовах обраного Україною позаблокового статусу, — сказав В. Рибак. — Сподіваюся, що співпраця з НАТО сприятиме проведенню реформ в Україні. Ми прагнемо продовжувати партнерство з альянсом з усіх питань. І підтримка та розвиток політичного діалогу на парламентському рівні є важливим для відносин України з Альянсом. І саме тому ми надаємо великого значення діяльності Міжпарламентської ради Україна — НАТО з усіх питань, що становлять взаємний інтерес». На жаль, торік засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО не проводилося, проте Голова Верховної Ради підтвердив готовність українських парламентаріїв продовжити співпрацю з асамблеєю і знаходити спільні відповіді на сучасні виклики. Українські парламентарії різних політичних поглядів беруть участь у сесіях парламентської асамблеї, семінарах, навчальних курсах.
В. Рибак назвав співпрацю у рамках ПА НАТО важливою і для зміцнення міжнародної стабільності, і в контексті національної безпеки України. Голова Верховної Ради наголосив, що Україна зацікавлена у продовженні співпраці з НАТО на основі Річних національних програм задля провадження реформ у нашій державі. І запевнив, що Верховна Рада і надалі сприятиме розвитку відносин України з НАТО, що становлять взаємний інтерес у питаннях європейської безпеки та стабільності.
Член асамблеї Вітольд Ващеховськи, повідомили під час зустрічі, готуватиме звіт щодо стану в Україні. Президент ПА НАТО Х. Бейлі високо оцінив участь українських парламентаріїв у роботі асамблеї під проводом народного депутата Володимира Олійника. І запевнив, що всі країни, члени організації, дуже високо цінують внесок України у миротворчі операції, які проводить НАТО в різних куточках світу.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ДОСЛІВНО
Голова Верховної Ради України Володимир РИБАК:
— Ми держава молодої демократії, і всі повинні зрозуміти — і опозиція, і влада, що ворогів у державі немає. Ми всі мешканці однієї держави і треба працювати.
ДОСЛІВНО
Президент Парламентської асамблеї НАТО Х’ю БЕЙЛІ:
— Витримка і стриманість дуже важливі для всіх сторін, особливу витримку має продемонструвати влада і органи влади.
 
Голова Верховної Ради України Володимир Рибак і Президент ПА НАТО Х’ю Бейлі.