Позачергове засідання парламенту, на якому мали обговорити узгоджений текст змін до Конституції, поточного тижня навряд чи відбудеться. На цьому наголошують як представники більшості, так і опозиції. Однак причини цього називають різні.
Представник Президента у Верховній Раді, народний депутат з фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко ймовірність проведення позачергового засідання називає «близькою до нуля». Адже тексту змін до Основного Закону й досі немає. «Сьогодні його немає, якщо говорити про наших колег від опозиції, навіть вони ще не сформулювали свою точку зору. Робоча група так і не почала працювати, тому що в нас немає всього списку пропозицій щодо змін до Конституції», — пояснив Ю. Мірошниченко.
Тим часом опозиція наполягає на проведенні позачергового засідання. Ще у вівторок, повідомила прес-служба «Батьківщини», голови опозиційних парламентських фракцій звернулися з відповідною вимогою до глави парламенту. На цьому засіданні депутати пропонують обговорити шляхи відновлення дії Конституції 2004 року, зокрема, або шляхом голосування Акта про відновлення конституційного ладу, або через відповідне рішення Конституційного Суду. Водночас голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк закликав інших опозиціонерів підтримати відновлення дії редакції Конституції 2004 року без будь-яких доповнень і правок, як це було вирішено на засіданні Ради ВО «Майдан».
Учора ж народний депутат від фракції «УДАР» Віталій Ковальчук заявив: «Перше і головне, що має сьогодні зробити парламент, — повернути баланс влади в країні. Це можна швидко зробити, ухваливши рішення про повернення до Конституції 2004 року. Потрібна тільки політична воля, а як саме це зробити — є одразу кілька варіантів. Тому не треба багато говорити і шукати причини, чому ми не можемо, треба відповідально проголосувати і йти далі», — підкреслив В. Ковальчук. Наступним кроком, за його словами, має стати ухвалення так званого закону про «амністію», але без будь-яких передумов. Три відповідні законопроекти, як відомо, вже зареєстровані в парламенті.
Водночас лідер «УДАРу» Віталій Кличко заявляє, що влада навмисно затягує час з поверненням до Конституції 2004 року. «Вони кажуть, мовляв, готуйте і узгоджуйте Конституцію, а тоді будемо змінювати. Це не той шлях, який нам потрібен. Будь-який кваліфікований юрист розуміє, що написати Конституцію за тиждень чи два неможливо. А нині головним питанням є розв’язання політичної кризи у максимально короткий час», — сказав він в ефірі «5 каналу».
Політик наголосив, що єдиною людиною, яка сьогодні може зробити реальні кроки для виходу з кризи, є Президент. Однак він, зауважив В. Кличко, не робить жодних спроб відновити переговорний процес. «Ми повинні були зустрітися в понеділок. Тим не менше, поки жодних сигналів немає», — заявив В. Кличко.