Посівна ще не розпочалася, а фінансові проблеми вже проклюнулися
Лютневі теплі вікна, а в Криму вдень стовпчик термометра сягає 10 градусів тепла, зробили можливим проведення у південних регіонах польових робіт. Там у деяких господарствах підживлюють озимі. За прогнозами, вже цього місяця у південних областях розпочнеться посівна. Зрозуміло, що через подорожчання пально-мастильних матеріалів та інших ресурсів вона потребуватиме чимало грошей. Проте у багатьох господарствах не вдалося накопичити достатньо коштів, адже зернові та соняшник на третину дешевші, ніж торік.
У Мінагрополітики запевняють, що вживають «усіх заходів, щоб провести комплекс робіт в оптимальні строки і з наявністю необхідних ресурсів». І заспокоюють, що «питання проведення весняно-польових робіт та матеріально-технічного забезпечення виробників перебуває на особистому контролі у Президента». А найскладнішими на Хрещатику, 24 вважають труднощі, що виникли на ринку міндобрив. За словами в. о. міністра Миколи Присяжнюка, ускладнює ситуацію коливання цін на цей ресурс та кон’юнктура на світових ринках.
Так, на початку січня основний вид азотних добрив — аміачні, які реалізують вітчизняні хімічні підприємства, подорожчав до 3300 гривень за тонну. Відповідно посередницькі компанії також різко підняли ціни і сьогодні пропонують селітру по 3400—3800 гривень. Нині в уряді розглядають питання щодо прямих поставок міндобрив сільгосппідприємствам через Аграрний фонд. Окрім цього, повідомив     в. о. міністра, всім регіонам дано доручення контролювати питання наявності та ціни на міндобрива.