Голова Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч із представниками Європейського парламенту — співголовою ПА ЄВРОНЕСТ Ребеккою Гармс, доповідачем Європарламенту по Україні Міхаелєм Галером та головою неформальної групи «Друзі європейської України» Пятрасом Ауштрявічюсом.

Сторони обговорили політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні, питання міжпарламентського співробітництва, а також особливу увагу було приділено боротьбі з корупцією в Україні та загрозливій ситуації, яка утворилася в цій сфері.
Окремо йшлося про до-тримання прав і свобод людини, зокрема внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які залишилися на тимчасово окупованій частині території Донбасу. Г. Немиря поінформував представників Європарламенту про неприпустиму ситуацію, що склалася з виплатами пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, та вимушеним переселенцям, а також про затягування з розглядом законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окре-мим категоріям громадян» 
(№ 6692), який врегульовує це питання. У зв’язку з цим глава комітету повідомив, що направить листа до Європейської комісії з проханням під час обговорення можливості відновлення надання Україні макрофінансової допомоги ЄС включити до списку попередніх умов внесення до порядку денного парламенту зазначеного законопроекту та позитивного вирішення питання з виплатою пенсій цим категоріям громадян України.
Під час зустрічі представників Європарламенту із віце-прем’єром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе обговорювалося ухвалення внесеного Президентом законопроекту про створення Антикорупційного суду. Віце-прем’єр зазначила, що в бюджеті-2018 вже передбачено кошти на його функціонування, тож народні депутати найближчим часом мають ухвалити цей довгоочікуваний закон. «Антикорупційний суд — це не лише зобов’язання перед нашими міжнародними партнерами, а насамперед зобов’язання перед українцями подолати корупцію і створити умови для повноцінного функціонування правової держави», — наголосила віце-прем’єр.
Ребекка Гармс, у свою чергу, зазначила, що конструктивний діалог та злагоджена робота всіх антикорупційних відомств нині вкрай важливі для українського суспільства і міжнародних партнерів. «Україна повинна показати світу єдність у боротьбі з корупцією, Євросоюз очікує на конкретні результати, і створення Антикорупційного суду було б саме тим очікуваним досягненням», — сказала вона.
Під час зустрічі також обговорювали питання електронного декларування неурядових організацій, безвізового режиму між Україною та ЄС, деталі впровадження Закону «Про освіту», перспективи функціонування «Східного партнерства +» тощо.
Зокрема, голова неформальної групи ЄП «Друзі європейської України» Пятрас Ауштрявічюс наголосив, що Україна разом із Грузією та Молдовою мають активніше використовувати вже наявні механізми співпраці з ЄС, а також запропонувати спільне бачення співпраці в рамках «Східного партнерства+» і презентувати його найближчим часом європейським партнерам. «2018-й має стати роком України», — сказав Пятрас Ауштрявічюс та додав, що успіх України, Молдови та Грузії напряму залежить від реалізації Угод про асоціацію, імплементація положень яких має закласти основи ефективних внутрішніх реформ.
Депутат Європарламенту з групи «Європейська народна партія» Міхаель Галер звернув увагу, що настрої в Євросоюзі постійно змінюються, а вплив Росії періодично відчувається у заявах деяких політиків. «Поряд із друзями України активно працюють і ті, хто всіляко підриває авторитет вашої держави. У цьому випадку найдієвіша протидія — успішна політика реформ української держави», — зазначив євродепутат.

Вл. інф.