Два представники фракції «Народний фронт» увійшли до ТОП-10 найефективніших реформаторів за 2017 рік. Ідеться про голову Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Андрія Іванчука та голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторію Сюмар. Таку інформацію оприлюднено на офіційному сайті цієї політичної сили.
Під час формування рейтингу до уваги бралися не тільки написання та реєстрація законопроектів, а й подання та захист їх у парламенті, участь у доопрацюванні, внесення поправок тощо. Отже, із 423 народних депутатів обрали тих, хто запам’ятався найяскравішими реформаторськими ініціативами.
Андрій Іванчук потрапив до топової десятки, зокрема, завдяки ініційованому та ухваленому в першому читанні законопроекту, що стосується захисту економічної конкуренції. Він є необхідним для виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Водночас, завдяки роботі народного депутата та комітету, який він очолює, в листопаді прийнято в першому читанні урядовий законопроект про приватизацію державного майна, головне завдання якого — зробити систему продажу держпідприємств прозорою та привабливою для інвесторів.
Голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторію Сюмар відзначили передусім за розробку та просування законопроекту про збільшення квоти української мови до 75 відсотків в ефірах телеканалів. Саме вона провела цей проект через профільний комітет та добилася його прийняття Верховною Радою. Окрім того, в грудні минулого року парламентарій внесла давно очікуваний ринком законопроект про аудіовізуальні послуги. А це ще одне зобов’язання України перед ЄС. Проект пропонує нову редакцію закону про телебачення та радіомовлення.
У рейтингу відзначили також і окремі реформаторські ініціативи уряду, зокрема й ті, що розроблялися за активної участі міністрів від «Народного фронту». Особливий акцент у дослідженні зробили на роботі глави парламенту Андрія Парубія, який сприяв ухваленню важливих для економіки законопроектів.

Вл. інф.