Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Законопроект про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях є дуже важливим, бо вперше визначає Росію країною-агресором. Визначається статус «окуповані території», як Криму, так і Донбасу. Це дозволить нам підвищити нашу присутність у міжнародних судах із тим, щоб створити консолідовану позицію і позиватися до

Росії, яка тепер відповідатиме як країна-окупант за всі злочини. Вона нестиме політичну, кримінальну і матеріальну відповідальність за те, що створила на тимчасово окупованих територіях...

Врешті, цей законопроект дасть змогу ефективніше воювати з агресором на сході України. Тому звертаюся до всіх відповідальних депутатів, не політиканів, а тих, хто вболіває за нашу країну, —ми повинні бути сьогодні політично відповідальними громадянами і віддати свої голоси, щоб врешті-решт цей закон було прийнято.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Новий рік Верховна Рада розпочинає з низки законопроектів, спрямованих на зміцнення обороноздатності й відновлення суверенітету України. Серед них особливу вагу має законопроект про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях, що є реалізацією стратегії Президента з цього питання. Цей документ втілює чітку та послідовну позицію Президента, яку повністю поділяє наша фракція: Україна не здасть жодного метра ворогові й не відгородиться від своїх громадян на поталу терористам та окупантам.

Фракція «Блок Петра Порошенка» висловлює також свою підтримку ініційованому Президентом законопроекту №7440 «Про створення Вищого антикорупційного суду»... та наголошує на необхідності вирішення кадрових питань. Це стосується обрання аудитора НАБУ, суддів Конституційного Суду тощо.

Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Сесійна зала завжди була місцем ухвалення фундаментальних рішень. Народні депутати у найважливіші моменти історії брали на себе всю повноту відповідальності й сьогодні саме один із таких днів. Було багато спекуляцій навколо законопроекту про реінтеграцію Донбасу... Очікувати дива від прийняття його в цілому не варто. Росіяни та їхні бойовики в один момент не покинуть окуповані території, ми всі це прекрасно розуміємо. Україні доведеться пройти довгий і непростий шлях повернення своїх територій, але щоб це відбулося, маємо взяти всю повноту відповідальності й закласти для цього в законі правові підвалини. На моїй пам’яті жодна ініціатива так ретельно не обговорювалася до другого читання, як цей законопроект. Парламент фактично переписав з нуля поданий документ. Тому група «Воля народу» закликає всі фракції і групи без політиканства підійти до цього питання.

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Бідні, залежні та обдурені. Саме такими людьми можна керувати та маніпулювати. Реальність є такою, що у високогірних районах Карпат та інших регіонах сотні, тисячі людей живуть без зарплат декілька місяців. У країні закривається дрібний бізнес, бо непомірні тарифи на електрику, тепло, ціни на паливо не дозволяють йому функціонувати, а купівельна спроможність людей практично на нулі...

Нарешті парламент заговорив, що Росія — агресор, є окуповані території і маємо дати гідну відсіч. Чому парламент заговорив так відверто? Бо на третій рік війни створив гібридний закон, який дурить людей. Закон, в якому так і не має слова «війна» Росії проти України... У цьому законопроекті так і не має «окупованих територій», а є територія, яку визначать і на якій буде знаходитися армія окупанта. Під красивими словами в преамбулі, у тілі закону немає жодної відповідальності віковічного ворога України...

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Із нового року набула чинності норма Угоди про асоціацію з Євросоюзом, якою забороняється купувати молоко у селян з приватних господарств. В українському селі живе 14 мільйонів людей і їхні заробітки залежать від продажу молока та городини. Раніше молоко купували по п’ять гривень за літр, нині дають дві, а тепер ще й взагалі забороняють продавати. Через місяць набуде чинності ще одна норма, яка забороняє продавати городину.

За рахунок чого ж тоді жити селянам? Протягом десяти днів цього року ми вичерпали річну квоту на продаж без мита кукурудзи, пшениці, меду, соків та інших товарних позицій у ЄС. Владі необхідно виходити на ринок Китаю, Ірану, Саудівської Аравії, щоб продавати готову продукцію, а не сировину. Вимагаємо ініціювати перегляд Угоди з ЄС для збільшення квот на постачання нашої продукції без мита, відмову від зобов’язання на заборону продажу молока тощо.

Олексій РЯБЧИН, фракція «Батьківщина»:
— Влада маніпулює з назвою законопроекту про особливості державної політики і забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях. Це ніяка не реінтеграція і не деокупація. Дива не станеться — території до нас не повернуться, а Росія не піде геть. Водночас, окупація і держава агресор нарешті називаються своїми іменами, посилюється захист наших військових. Ще тривають консультації про запровадження норм для посилення захисту цивільного населення. Це принципова позиція нашої фракції, щоб у мирних містах люди відчували себе українцями, гідними нації. Звертаюся до дипломатів: якщо на четвертий рік ми назвемо війну війною, а агресію агресією, то у вас побільшає роботи. Військові пам’ятають, як Президент обіцяв закінчити війну, а не АТО за тиждень. Сподіваюся, ми вийдемо на компромісну редакцію цього законопроекту.

Андрій ШИПКО, група «Відродження»:
— Хочу, щоб новий рік приніс нашій країні мир та злагоду в суспільстві, щоб політики приймали мудрі рішення, а реформи робилися з людським обличчям. На жаль, більшість українців тепер зневірилася в позитивному русі нашої країни. За кілька років ВВП упав удвічі, відтік інвестицій становить 14 мільярдів, промисловість переживає спад, бізнес ледь-ледь виживає. Кредити нічим повертати. Не можуть люди більше половини своїх доходів віддавати на комуналку. Наша партія вимагає створити тимчасову слідчу комісію та із залученням міжнародних експертів провести незалежну експертизу обґрунтованості цін на газ та електроенергію. До висновків комісії наполягаємо на запровадженні мораторію на підвищення тарифів. Уряд має розробити свій власний, не написаний під диктовку МВФ, план реформ. Пріоритетом року має стати відповідальність влади за свої дії чи бездіяльність.

Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Заявляю, що українська правляча еліта живе в паралельній реальності. Торік я провів сотні зустрічей у різних регіонах. Люди перебувають у глибокій депресії. Доки влада сперечається про аудиторів НАБУ, думає який би ще закон про війну ухвалити, всерйоз говорить про те, що йде боротьба з корупцією, ми щодня втрачаємо своїх громадян, свою незалежність і суверенітет. Влада повністю усунулася від захисту суспільства під час провальних реформ, які виявилися економічними та соціальними експериментами. Прошу вважити мій виступ офіційним запитом до Прем’єр-міністра, щоб він не просто відзвітував про свою роботу, а й представив план дій на найближчі півроку.