Президент України підпише законопроект про деокупацію Донбасу у відведений Конституцією термін. Про це Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив на брифінгу після результативного голосування. Глава парламенту відзначив, що закон про деокупацію Донбасу   (№ 7163) був прийнятий фактично у редакції, запропонованій профільним парламентським комітетом. «Найголовніше у цьому законі — визначення дати      початку окупації, коли російські війська увійшли в Україну, — 20 лютого 2014-го, для того, щоби не було різних трактувань», — сказав А. Парубій.

Глава парламенту також зазначив, що під час розгляду законопроекту в другому читанні профільний комітет запропонував повернутися до шести правок, які мали техніко-юридичний характер. Під час голосування також враховано поправки щодо навчання у вишах вимушених переселенців та скасування сплати судового збору в позовах про майнове відшкодування за завдані збитки.

«Законопроект насамперед має велике значення для самої України, -наголосив Андрій Парубій. — Це — законодавче визнання Російської Федерації державою-агресором. У законопроекті вводиться ряд важливих організаційних моментів — зокрема, щодо створення єдиного центру управління всіма силами безпеки в районі проведення АТО, вводиться термінологія військової операції. Голова Верховної Ради повідомив, що мав розмови з деякими послами іноземних держав, котрі з розумінням підійшли до прийняття цього закону. «Для наших партнерів з ЄС цей законопроект не є критичним, а є прийнятним і зрозумілим, — вважає Андрій Парубій. — Але

Росія, як це було видно на російських телеканалах, просто «бісилася» від прийняття цього закону і розгорнула цілу пропагандистську кампанію через своїх агентів впливу для його неприйняття. Для Росії цей закон є критично негативним. Найбільший острах для них — що в законі передбачено можливість проведення військової операції на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей».

Глава парламенту назвав знаковим і те, що законопроект підтримали 280 депутатів. «Парламент фактично об’єднався довкола цього закону», — зазначив А. Парубій.

На закиди деяких фракцій, начебто законопроект розширює повноваження Президента та в деяких нормах суперечить Конституції, Андрій Парубій відповів: «Під час агресії та під час військових дій повноваження

Головнокомандувача мають бути достатніми для прийняття рішень. Я пригадую період перших днів окупації, коли я був Секретарем РНБО, як складно було тоді знайти формулу хоча би для залучення наших військових. І, до речі, звідки взялося формулювання «АТО»? Тому що нам доводилося вирішувати питання і відбиття військової агресії, і одночасно і політичної стабільності. Бо Російська Федерація робила все можливе, щоби демонструвати світові, що в Україні немає влади. І тоді, проводячи президентські вибори, ми розуміли, що введення воєнного стану перешкодить проведенню цих виборів. Але було недостатньо повноважень для того, щоб швидко та ефективно мобілізувати всі сили безпеки та армію, яка може бути залучена тільки окремим законом. Тому передбачене у законі збільшення повноважень Головнокомандувача в час агресії ворожої держави є адекватним і правильним».

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що Президент України підпише цей законопроект і не накладе вето. «Те, що проголосував парламент, — є цілком у межах його повноважень, — підкреслив Андрій Парубій. —

Навіть дискусії не може бути про те, що документ може бути заветований. Переконаний, він буде підписаний Президентом у відведений Конституцією термін і стане законом». При цьому глава парламенту зауважив, що ще декілька днів піде на доопрацювання профільним комітетом усіх правок, внесених до законопроекту під час розгляду в другому читанні, й тоді він зможе підписати закон та передати на підпис Президентові.