Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив у кулуарах парламенту постійно діючу експозицію Музею українського парламентаризму з нагоди 100-річного ювілею проголошення незалежності Української Народної Республіки 22 січня 1918 року.

У рамках заходу відбулася презентація перших 25 томів 50-ти томного видання праць першого Голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського видавництва «Світ» (Львів), які передано бібліотеці Верховної Ради
України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та директор Наукової бібліотеки імені Олега Ольжича Олександр Кучерук під час презентації багатомного видання праць Михайла Грушевського і передачі цих книжок бібліотеці Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Глава парламенту наголосив, що експозиція є символічною. «Ми демонструємо рішучість у боротьбі з агресором, — сказав Андрій Парубій. — І, як і сто років тому, агресор у нас той самий. Різні назви мала Російська імперія — царська Росія чи Радянський Союз, Російська Федерація, — але був незмінний імперський дух та бажання поневолити Українську державу. І сьогоднішнім голосуванням за закон про реінтеграцію Донбасу ми виконуємо зобов’язання перед попередниками, які сто років тому підняли прапор боротьби за визволення України. На жаль, сто років тому наші попередники не змогли втримати Українську державу. Це сталось у тому числі й унаслідок непорозумінь між українською елітою, у результаті взаємопоборення. Втрата української державності сто років тому — це не просто формальний акт. Після цього Україна пройшла голодомор 1933 року, репресії інтелігенції 1937 року, і цього ніколи не було б якби Україна втримала свою державність. Тому сьогодні головне завдання — втримати українську державність у боротьбі проти російського агресора».

Андрій Парубій також відзначив, що за минулі сто років ми ще й не мали можливості сповна вивчити історію, адже радянська пропаганда робила все можливе, щоб викинути цей період з історії й показати його у викривленому світлі, зневажаючи пам’ять наших дідів.

Голова Верховної Ради сказав, що то була його давня мрія — створити у вищому законодавчому органі Музей українського парламентаризму, експозицію, яка змінюватиметься, розповідаючи правду про різні періоди вітчизняної історії. «Треба відчувати відповідальність перед попередніми поколіннями наших героїв, і тоді, можливо, буде набагато легше приймати рішення у Верховній Раді, відкидаючи дрібні емоції та політичні інтриги, — сказав Андрій Парубій. — Цією виставкою ми нагадуємо про той період нашої звитяжної боротьби.

Сто років тому Михайло Грушевський казав: «Обставини склалися так, що Україна на ділі стала самостійною, незалежною державою». «Праці Грушевського дають відчуття єдності, — зазначив директор Наукової бібліотеки імені Олега Ольжича Олександр Кучерук. — Нині ми відновлюємо свою стару державність із скасуванням якої ми не мирилися. Тобто наша сучасна держава не є продуктом сучасності, а є продуктом духу нашої нації».

Директор Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського НАН України Георгій Папакін розповів, що видання всіх творів Грушевського є головним завданням інституту. Грушевський був не лише істориком, а й публіцистом, письменником, автором художніх творів, рецензій. Усе це зібрано у повному виданні доробку історичного діяча, що започатковано у 2002 році. Голова Верховної Ради Андрій Парубій підтримує це видання (бо з минулого року виникли проблеми з фінансуванням). Щороку з друку виходило чотири-п’ять томів, але за останні два роки вийшов у світ лише один том. Науковець також висловив сподівання, що парламент схвалить законопроект про заснування премії імені М. Грушевського.