У Києві відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Голови Парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе (на знімку). Глава українського законодавчого органу влади подякував за підтримку Грузією нашого територіального суверенітету, а також за гуманітарну допомогу, зокрема реабілітацію українських воїнів. «Україна відчуває підтримку Грузії у всіх міжнародних організаціях», — сказав він, наголосивши на спільних викликах, які стоять перед обома народами, та на схожій історії.

А. Парубій зазначив, що на цей рік припадає столітній ювілей відновлення Грузинської та Української держав. «Цього року ми відзначаємо і столітній ювілей встановлення дипломатичних відносин між Україною і Грузією», — додав він. Голова Верховної Ради нагадав часи, коли в 2008 році відбулася збройна агресія проти Грузії, і парламентарії, які розуміли наслідки такої агресії, попереджали, що це може повторитися і в Україні. У контексті сьогодення він підкреслив, що «під час агресії ми відчуваємо надійне плече Грузії, яка добре знає про згубні наслідки війни».

Через проблеми, пов’язані з російською агресією, країни «мають виробляти спільну відповідь на ці виклики», — зауважив А. Парубій, наголосивши на важливості законопроекту про деокупацію України, який «містить стратегію визволення нашої території».

Своєю чергою І. Кобахідзе за-значив: «Грузини емоційно й дуже позитивно ставляться до українців, і це дає змогу більш інтенсивно розвивати відносини між країнами». Він засудив анексію Криму та окупацію Донбасу, зазначивши, що ми повинні разом вирішувати спільні виклики. Водночас важливо розвивати не лише політичний аспект співпраці, а й взаємодіяти в економічних напрямах. «Україна — важливий економічний партнер для нас і посідає п’яте місце серед партнерів Грузії», — сказав очільник грузинського парламенту, підкресливши, що протягом останнього року значно зріс товарообіг між країнами.

Сторони погодились, що необхідно активізувати відносини у всіх сферах, зважаючи на однакові цілі — інтеграцію з Європейським Союзом та НАТО. «Маємо великий потенціал в економіці, туризмі, питанні реалізації реформ на шляху до ЄС і НАТО, реалізації проекту «Шовкового шляху», який може проходити через Грузію», — наголосив Голова Верховної Ради, зауваживши, що варто в повному обсязі використовувати транзитні можливості України. Він також підкреслив, що «цей візит делегації парламенту Грузії на чолі з його главою стане ще одним етапом і ще одним стимулом для поліпшення співпраці двосторонньої та регіональної».

А. Парубій нагадав про ініціативу налагодження співпраці на регіональному рівні з країнами, які мають спільний кордон з Ро-сією, — країнами Балто-Чорноморського регіону. Він сказав, що на початку березня відбудеться Міжпарламентська конференція Молдови, Грузії та України за участю представників парламентів Польщі, Литви, Латвії, Румунії, яка засвідчить високий рівень взаєморозуміння і довірливий характер політичного міжпарламентського діалогу.

Незважаючи на внутрішні та зовнішні проблеми, необхідно пам’ятати про сусідів і будувати добросусідські відносини, нагадав А. Парубій. І зауважив: конференція голів парламентів стане сигналом підтримки європейських прагнень Молдови. Під час Парламентської асамблеї НАТО в Грузії за-
пропонували провести наступне засідання Парламентської асамблеї у 2019 році в Києві, нагадав Голова Верховної Ради. «Була непроста дискусія, але цю пропозицію активно підтримав Президент ПА НАТО Паоло Алі», — підкреслив він і додав, що для України це дуже важливий символічний знак.

А. Парубій висловив сподівання, що Україна, як і Грузія, стануть членами НАТО і продовжать спільно відстоювати демократичні цінності.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.