Минулого року ГПУ конфіскувала на користь держави понад 1,5 мільярда доларів так званих грошей Януковича. Про деталі спецконфіскації та схеми відмивання грошей за часів збіглого Президента в середу на засіданні парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони розповів Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Зазначимо, Генеральний прокурор Юрій Луценко прийшов на засідання профільного парламентського комітету на запрошення його голови Сергія Пашинського після того, як телеканал Al Jazeera оприлюднив рішення Краматорського міського суду, що його засекретила ГПУ, на підставі якого 28 березня 2017 року Генпрокуратура провела цей «транш» конфіскації.

Ю. Луценко пояснив народним депутатам, що засекретив рішення Краматорського суду, щоб не розкривати список підприємств (а їх було понад півтисячі), бо це ускладнило б проведення слідства щодо бенефіціарів цих структур. Через них, за словами Генпрокурора, виводилися кошти з держбюджету, які потім «відмивали» на території азійських країн, Кіпру, Латвії, а після чого заводилися в українські банки, де за них брокери купували цінні папери. Участь у схемі відмивання коштів «сім’єю Януковича» брокера від компанії ІСU, засновником якої була Голова НБУ Валерія Гонтарева, вже перевіряла навесні минулого року Державна комісія з цінних паперів, але не знайшла порушень у його діях. А нині цей висновок комісії перевіряє експертна установа.

Під час свого виступу він не раз наголошував на компанії, яку розгорнули «прихильники угруповання Януковича», щоб дискредитувати дії ГПУ щодо спецконфіскації. Генпрокурор переконаний: офшорні компанії, задіяні у схемах «прання», нині намагаються повернути конфісковані кошти «сім’ї Януковича» через іноземні суди «на кшталт нашого Печорського».

Ю. Луценко продемонстрував депутатам офіційну довідку Держказначейства України від 15.01.2018 р. щодо того, як були розподілені гроші від спецконфіскації. Цей документ підтверджує, що 28 квітня 2017 року на валютні рахунки Держказначейства надійшло 1,117 мільярда доларів. Окрім цієї суми, як повідомив Генпрокурор, ще 200 мільйонів доларів надійшло у вигляді ОВДП, і ще 220 мільйонів конфіскували в Сергія Курченка. З них 88 мільйонів — грішми, 66 — майном ФК «Металіст» і 1,480 мільярда гривень — облігаціями державної позики.

Генпрокурор запевнив, що грошовий конфіскат «угруповання Януковича» ще 19 квітня 2017 року уряд розподілив 
своєю постановою. У перерахунку згідно з курсом НБУ на той час сума становила 29 мільярдів гривень. З них півтора мільярда виділили на фінансування Національної поліції. 700 мільйонів отримала Державна прикордонна служба. Зокрема, 300 мільйонів — на фінансування робіт з укріплення державного кордону і 400 мільйонів гривень — на систему розпізнавання відбитків пальців.

Решту коштів, за словами Луценка, перерахували Міністерству оборони. Не розкриваючи деталей та сум, Генпрокурор дав зрозуміти, що вони пішли на закупівлю ракетних протитанкових комплексів вітчизняного виробництва.

Коментуючи «Голосу України» виступ Генпрокурора, член профільного комітету народний депутат України Тарас Пастух зауважив, що для людей намагаються «створити враження» про повернення грошей Януковича у державну скарбницю.

«Насправді ці кошти держава була винна по акціях зовнішньої позики. Бо всі 1,5 мільярда доларів, які конфіскувала ГПУ, спочатку було вкладено в облігації під 9 відсотків. І прийшов термін їх погашення. То уряд розумів, що доведеться це погашення фінансувати за рахунок держбюджету. Тому була задіяна ситуація із спецконфіскацією, і частина коштів Януковича, які вже були у грошовому еквіваленті після конфіскації, вочевидь, пішли через Держказначейство. А другу частину конфіскували в акціях... Виходить, що з однієї кишені взяли і переклали їх в іншу кишеню держбюджету... Фактично держава списала свій борг перед тими злочинними посібниками Януковича», — пояснив співрозмовник, додавши, що Луценко сам про це сказав у виступі, але акцентував увагу на іншому.

Тарас Пастух зауважив, що за розкрадання 1,5 мільярда доларів з держбюджету, за словами самого Генпрокурора, засуджено лише першого заступника міністра економіки Сухомлина... на п’ять років умовно. Говорячи про це, Луценко заявив, що не має права коментувати рішення суду, а на запитання, скільки осіб понесли покарання у цій справі, не відповів.