У Херсоні починається справжня фінансова паніка, спричинена блокуванням платежів регіональним відділенням «Брокбізнесбанку» — однієї з найбільших банківських установ обласного центру.

Ще з п’ятниці, 7 лютого, тут припинили виконувати операції за дорученнями клієнтів — юридичних осіб, через що ряд підприємств та організацій затримали працівникам заробітну плату, не змогли вчасно сплатити податки та розрахуватися за комунальні послуги. Водночас банк запровадив ліміт на зняття готівки із зарплатних карток, обмеживши його сумою у півтори тисячі гривень. До того ж готівка є далеко не в кожному банкоматі.

Далі — гірше. Вже 11 та 12 лютого в місті припинилася виплата відсотків за валютними депозитами, що спровокувало «обвал» заяв на дострокове розірвання депозитних договорів. Щодня їх приймають десятками, але отримати назад свої долари та євро херсонцям годі й бажати: їм обіцяють повернути вклади тільки у гривнях, причому за курсом закупівлі ВКВ на міжбанківській валютній біржі. А це значно дешевше, ніж валюта коштує в «обмінниках».

Що клієнтів обурює найбільше, так це повна невідомість. У регіональному відділенні «Брокбізнесбанку» відсутні будь-які оголошення про причини призупинення виплат — хіба що власникам рахунків розіслали на мобільні телефони СМС-повідомлення, в яких ухильно пояснюють проблеми «технічними причинами». А самі працівники банку жодних коментарів не дають, відсилаючи скаржників до київського офісу та посилаючись на те, що ситуація в інших регіонах нічим не краща.

Мовчать і в обласному управлінні Нацбанку, хоча скарги вже й туди почали надходити. Така політика вітчизняних фінансистів аж ніяк не влаштовує городян, а надто — численні родини моряків, чиї батьки та чоловіки працюють на закордонних суднах. Їхні жінки найчастіше безробітні — сидять вдома та виховують малечу, а живуть за відсотки з відкритих главами сімейств депозитів. Якщо виплати найближчим часом не поновлять, то матусям з дітьми не буде за що й харчів та ліків купити.

Через замороження платежів у «Брокбізнесбанку» та відсутність будь-якої офіційної інформації про те, що в ньому відбувається (в тому числі, й з боку НБУ), панічні настрої охоплюють вкладників інших фінустанов — усіх, без винятку. Їхній персонал зізнається, що в останні дні відтік вкладів суттєво посилився.

А пенсіонерів обласного центру й поготів охопила справжня істерика — варто їхнім пенсіям бодай на кілька годин чи на добу від звичайної дати видачі коштів (таке зараз буває часто) затриматися на шляху до їхніх рахунків, і у відділеннях банків старенькі влаштовують цілі мітинги, обіцяючи засипати «петиціями» ООН, Європейський суд, уряд, парламент та персонально главу держави.

 

Херсон.

На знімку: стоси заяв про дострокове розірвання депозитних договорів у регіональному відділенні «Брокбізнесбанку» на Херсонщині.

Фото автора.

Схоже, що проблеми банку все-таки технічні

«Брокбізнесбанк» повністю переходить на обслуговування міжнародною платіжною системою MasterCard Worldwіde — про це повідомляється на веб-сайті банку (http://www.bankbb.com.ua). У зв’язку з цим «Брокбізнесбанк» заздалегідь приносить свої вибачення за можливі тимчасові незручності в цей перехідний період.

Нагадаємо, що «Брокбізнесбанк» — є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 000 гривень.