18 січня внаслідок ускладнення погодних умов (мокрий сніг, пориви вітру) знеструмлено  737 населених пунктів у десяти областях України, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Найскладніша ситуація — в Одеській області, на Черкащині, в Чернігівській та Полтавській областях. Снігопади також завдали клопотів Кіровоградській, Миколаївській, Донецькій областям, а також Волині, Сумщині та Вінниччині. Тим часом синоптики попереджають, що в Україні утримаються складні погодні умови зі снігом та сильним вітром, а в ДСНС звертаються до водіїв бути обережними на дорогах та без зайвої потреби не виїжджати на своїх авто, не залишати їх на узбіччі, аби дати можливість працювати комунальній техніці.

Без світла та води

Черкаська область досі не може оговтатися від сильного снігопаду, що вирував понад добу.
Через замети у районі Умані перервано автосполучення на трасі Київ — Одеса. Налипання мокрого снігу призвело до пошкодження ліній електропередач, знеструмлено 41 населений пункт і зупинилася Дніпровська водоочисна станція. Негода зупинила також на кілька годин швидкісний потяг Київ — Запоріжжя на залізничній станції Цвіткове. Нині в обласному центрі, який залишився без водопостачання, організовано підвіз артезіанської води у житлові мікрорайони.

Лідія ЛІСОВА.

Черкаська область.

Паралізувала стихія

У південних районах Одеської області за кілька годин випало понад 40 см снігу.
Без світла залишилися десятки населених пунктів. Зокрема, повністю знеструмлене місто Арциз. Без світла, води і тепла сидять в Ізмаїлі, де була знеструмлена єдина лінія 110 кіловольтів, яка йде з Арциза через Молдову. У зв’язку із цим відключено електропостачання котелень і насосних станцій.
Через снігову стихію зі шквалистим вітром Ізмаїл був паралізований. Відсутність електрики і води призвела до зупинки багатьох міських підприємств і установ. Через те, що пекарні не працюють, у місті спостерігається дефіцит хліба. Оскільки централізоване водопостачання припинено, городяни кинулися за питною водою в магазини. За лічені години полиці з нею спорожніли. Міський голова Андрій Абрамченко закликав містян не користуватися автотранспортом.
Заметіль паралізувала рух транспорту на трасі Одеса — Київ. На автостанції «Любашівка», яка розташована на магістралі, через сильний снігопад накопичилося понад 200 фур в обох напрямках. Ще приблизно 100 вантажівок стоять на Конюшиновому мосту біля поліцейського поста.
У Любашівці в кафе «Натко» працює пункт обігріву, де водіям дають гарячі напої та печиво. Крім того, рятувальники встановили польову кухню і годують дальнобійників гречаною кашею з тушонкою. Для звільнення доріг від заметів задіяно 20 снігоприбиральних машин. Головні під’їзди до сіл власною технікою розчистили аграрії. У Любашівському районі створено оперативний штаб.
В Одесі стихія показала інше обличчя — місто накрила надзвичайно потужна злива. Через дві години після її початку стратегічні для міста магістралі перетворилися на канали, якими неслися потоки води. На деяких вулицях зупинилися трамваї і тролейбуси.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.

Тестують керівників громад

Сумська облдержадміністрація запровадила моніторинг роботи шляхових служб, керівників міст, районів та об’єднаних територіальних громад в умовах негоди. Наголошується, що, незважаючи на завчасні попередження, для багатьох начальників «сніг випав неочікувано», і це додало мешканцям населених пунктів серйозних незручностей.
Управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації оприлюднило електронну адресу, на яку громадян просять надсилати інформацію про дієздатність чиновників. За результатами моніторингу буде створено рейтинг керівників та «вжито відповідних заходів».

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

Кожен може розраховувати на допомогу

Опади та сильний вітер призвели до утворення снігових переметів на автомобільних дорогах загального користування на Луганщині. Для ліквідації наслідків негоди на шляхи вийшла потужна снігоприбиральна техніка: комбіновані дорожні машини, трактори тощо. На небезпечних ділянках, спусках та підйомах розсипано піщано-соляну суміш.
Найбільшу увагу приділено дорогам державного значення. У Службі автомобільних доріг створено графік цілодобового чергування дорожників та спецтехніки. Загалом у населених пунктах області працюють 94 одиниці спеціальної і снігоочисної техніки.
Як повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції в Луганській області, спільно з власниками вулично-дорожньої мережі визначені 20 місць (майданчиків) відстою транзитного великовантажного автотранспорту, автобусів міжміського сполучення та легкових авто. Кожен водій, який опинився у скрутній ситуації, може розраховувати на допомогу поліцейських та рятувальників. Поки що рятувальники Луганщини двічі надавали допомогу водіям, які потрапили у снігові пастки. Обидва випадки сталися поблизу Лисичанська. По медичну допомогу жоден із них не звертався.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.

Ситуація катастрофічна

Боротьба зі сніговою стихією кіровоградських рятувальників.

Зранку 19 січня в Кропивницькому ситуація була катастрофічною. На 9 годину ранку посипаними були лише центральні, переважно прилеглі до будівель ОДА та міськради, вулиці. На решті — автомобілі буксували по льоду, який вкрив асфальт після значних нічних опадів у вигляді мокрого снігу, та ризикували створити масові ДТП. Другорядні вулиці від снігу завтовшки 20—30 см і більше не розчищалися.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.

Фото прес-служби управління ДСНС в області.