Ми цінуємо підтримку і співпрацю з Парламентською Асамблеєю ОБСЄ. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом ПА ОБСЄ Георгом Церетелі (на знімку), подякувавши за постійну підтримку України з перших днів окупації.

Глава українського парламенту поінформував гостей щодо ухваленого закону про деокупацію Донбасу, який дає можливості для реінтеграції окупованих територій та їх подальшого визволення. «Для нас залишаються ключовими моментами: припинення вогню, виведення окупаційних військ і всіх збройних формувань найманців Російської Федерації з території України і відновлення контролю над україно-російським кордоном українськими військами», — наголосив А. Парубій.

Агресія Росії проти України, за його словами, є агресією проти всього вільного світу. «Путін кинув виклик усій системі міжнародної безпеки. Його інтереси йдуть набагато далі, ніж Україна. Сьогодні українські воїни захищають не лише нашу країну, а й весь вільний світ», — підкреслив Голова Верховної Ради. Він додав також, що від того, наскільки принциповою буде спільна позиція, залежатиме і можливість наступної агресії Путіна, який будь-яку дипломатію сприймає як слабкість і заохочення до подальших агресивних дій.

А. Парубій підкреслив, що «вкрай важливим є продовження санкцій, поки не будуть виконані, в тому числі, й рекомендації резолюцій ПА ОБСЄ про припинення анексії українського Криму і про звільнення всіх окупованих на сьогодні територій Донецької і Луганської областей». «Переконаний, що на цих принципових позиціях будуватиметься наша подальша співпраця, щоб ми у найближчий період змогли визволити українські території від окупанта. І найголовніше — добитися миру і припинення вбивств українців», — наголосив політик.

Своєю чергою Г. Церетелі висловив повну підтримку з боку ПА ОБСЄ цілісності та неподільності української території та зазначив, що ПА ОБСЄ підкреслює свої пріоритети тим, що розпочинає новий рік із зустрічі з Україною. «Україна відчуває підтримку — ми стоїмо за вами», — наголосив він.

За словами Президента ПА ОБСЄ, конфлікт, який нині відбувається в Україні, перебуває в «гарячій стадії». Водночас, зазначив Г. Церетелі, з «цієї ситуації є лише дипломатичний вихід, і ми максимально використовуємо ці можливості для вирішення питання».

У першу чергу, на його переконання, необхідно припинення вогню, щоб не було людських жертв. «Найважливіше — досягти стабільності в регіоні», — сказав Президент ПА 
ОБСЄ.

Г. Церетелі назвав інструменти для впливу на ситуацію, зокрема визначення спеціальних представників та комітетів, які працюватимуть лише з однією метою — дотримання довготривалого припинення вогню, що буде одним із перших дипломатичних кроків до вирішення ситуації.

ЦИТАТА

Президент ПА ОБСЄ Георг ЦЕРЕТЕЛІ: 

«Ми цінуємо співпрацю з Україною, оскільки вона проводить велику роботу. Питання безпеки в Європі під загрозою. Безпека України — це питання безпеки всієї Європи».

***
«Резолюції, які були прийняті, доводять, що територія України є цілісною і неподільною. Неприйнятним є порушення цілісності кордонів своїх сусідів і їх атакування».

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.