Національний юридичний університет у Харкові виховує високоактивних молодих вчених, у яких існують нові ідеї, виходять талановиті оригінальні праці з конституційного права. Така робота вийшла у Парламентському видавництві під назвою «Конституційний судовий контроль за актами органів державної влади України».

Від прийняття Верховною Радою України нового Закону України «Про Конституційний Суд України» від 13 липня 2017 р. суспільство очікує практичну користь його конституційної модернізації з подальшою активною позицією справжнього органу конституційного контролю. Автор монографії Олег Селіванов — керівник об’єднаної державної виконавчої служби двох районів у Харкові — підготував аналіз теми теоретичного і практичного змісту, яка стосується діяльності Конституційного Суду України. Нещодавно видана праця молодого вченого заслуговує схвальної оцінки, оскільки йому вдалося обґрунтовано визначити потребу в нових підходах до осмислення сучасної моделі «конституційного контролю». У цьому вбачається сенс привернути увагу читачів до проблем, які обумовлені реаліями сучасної охорони Конституції України. Чіткі формулювання, обґрунтовані положення розкривають зміст і форми конституційного контролю за актами органів державної влади, що дає уявлення про конституційні повноваження, застосування функції органу судової влади в механізмі досягнення основної мети — «судового конституціоналізму». У роботі одразу привертають увагу відгуки відомих вчених-правознавців — академіка НАН України Ю. Шемшученка і професора Ю. Барабаша, які зазначають творчу самостійну працю з врахуванням плюралізму існуючих на сьогодні наукових підходів у розумінні сутності конституційного судового контролю. Помітна особливість дослідження автора — кандидата юридичних наук — наукова «сміливість» знаходити й аргументувати характерні особливості кожної проблеми, яка має практичне значення у конституційному праворозумінні. Олег Селіванов не вдається до комплементарних повторень наукових позицій і поглядів вчених, які сформувалися ще у минулі часи стандартів «політичного кліше», констатацій, які стримують наукову думку. Молодий вчений висловлює власні оригінальні підходи, виходячи з конституційно-правових нових реалій конституційного мислення, охороняючи конституційні принципи і цінності.

Однією із новел монографічного дослідження є визначення автором сфери прямого застосування конституційної юрисдикції, яка полягає у виконанні основного завдання конституційного контролю — забезпечення принципу верховенства Конституції щодо законів і нормативно-правових актів державного управління. О. Селіванов доводить, що зазначене сприятиме балансу державної влади та забезпечить чітке і неухильне виконання приписів Конституції України всіма суб’єктами владних повноважень, особливо коли йдеться про права та свободи людини і громадянина.

Новизну авторських ідей підтверджує нове бачення змісту поняття «судового конституціоналізму» за його аксіологічною характеристикою в діяльності Конституційного Суду України. Так, доктрина «судового конституціоналізму» передбачає розкриття сутності конституційного судового контролю на вищому рівні через визнання «судового активізму», який дає змогу розкрити зміст конституційної норми, особливо при її тлумаченні.

Отже, Олег Селіванов вводить у науковий обіг нове поняття — «судовий активізм», що відображає новаторський підхід щодо визначення вищих конституційних цінностей в площині фактичних публічно-правових відносин.

Отже, монографія «Конституційний судовий контроль за актами органів державної влади України» є виданням високого наукового рівня, підготовлена сумлінною працею автора та характеризується науковою новизною, істотним внеском у сучасну юридичну науку, а також інтелектуальним внеском у розвиток практичної діяльності у сфері конституційного правосуддя.

Наталія ОНІЩЕНКО, дійсний член (академік) Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, Марія ОСЯДЛА, кандидат юридичних наук.