Стан озимих оцінюють як один із найліпших за останні роки. Про це сьогодні експерти говоритимуть під час круглого столу «Перспективи врожаю зернових та олійних 2014 року» в столичному виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза». 

Рясні опади у вересні (115%—390% від норми) забезпечили достатнє зволоження ґрунту для нормального розвитку рослин. Щоправда, через надмірні дощі насіння на двох третинах площ було покладено в ґрунт пізніше оптимальних строків. Утім, сходи (завдяки теплішій, ніж зазвичай, погоді в жовтні й листопаді) до зими зміцніли.

Поступове зниження температури сприяло загартуванню рослин. Умови зимівлі також були порівняно сприятливі. Лише на сході країни, на недостатньо вкритих снігом полях, ґрунт місцями промерзав до мінус 14—16, що могло частково пошкодити слаборозвинені ячмінь і пшеницю. Очікується, пересівати доведеться лише 200—300 тисяч гектарів, хоча через сильні холоди  наприкінці січня кількість постраждалих озимих, напевне, дещо збільшиться.

Утім, достатні запаси вологи в ґрунті дають підстави сподіватися на високу врожайність. За прогнозами «УкрАгроКонсалт», озимої пшениці — головної хлібної культури — зберуть 21 млн. т, на 400 тисяч більше, ніж торік. Вагомий довісок у 750—850 тисяч тонн обіцяє й озимий ячмінь. Зростання валового збору цієї культури до 3,4—3,5 млн. т пояснюється не лише можливим збільшенням віддачі гектара, а й розширенням порівняно з попереднім сезоном посівів.

Експерти вважають, що під яровий ячмінь також відведуть більше гектарів, ніж 2013-го. А скорочення площ під озимою пшеницею створює передумови для подальшої експансії на українських полях кукурудзи. Втім, невисокі ціни на зерно не сприяють інвестиціям. На вирощуванні «королеви полів» аграрії нинішнього року, ймовірно, економитимуть, тому прогнозується нижча її врожайність.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.