У Верховній Раді відбулась спільна зустріч представників України у підгрупах Тристоронньої контактної групи з Надзвичайним і Повноважним Послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа. З української сторони на зустрічі були присутні Перший заступник Голови Верховної Ради, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко, представники безпекової підгрупи ТКГ Євген Марчук, Геннадій Кузнєцов та представник політичної підгрупи Ольга Айвазовська.

Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа, Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко, представник безпекової підгрупи ТКГ Євген Марчук.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Як відомо, Італія у 2018 році головує в ОБСЄ, тому головною темою зустрічі була безпекова і гуманітарна ситуація на Донбасі, робота Мінських груп.

Представники України окреслили пріоритетні завдання на 2018 рік. І як зауважила І. Геращенко, попри певний прогрес у питанні визволення заручників, про повне виконання гуманітарного блоку Мінських домовленостей говорити передчасно. Тож закликала Італію активно сприяти визволенню як заручників в ОРДЛО, так і політв’язнів у Російській Федерації.

Також політик розповіла про зусилля в пошуку зниклих безвісти й назвала одним із пріоритетів на 2018 рік створення механізму за участі України, Росії та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Ключовими пріоритетами для українських переговорників є безпековий блок, сталий режим тиші, розведення живої сили і техніки, створення робочої групи, яка займеться відновленням контролю над українським кордоном, гуманітарні питання. Українські переговорники наголосили на важливості запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.

У свою чергу представник політичної підгрупи Ольга Айвазовська поінформувала, що робота цієї підгрупи ТКГ фактично заблокована.

Представник безпекової підгрупи ТКГ Євген Марчук повідомив, що забезпечення всеосяжного і сталого режиму припинення вогню та виведення збройних формувань до лінії розмежування залишаються пріоритетними завданнями підгрупи.

«Українська сторона й надалі вимагатиме виведення іноземних військових формувань із території Донбасу», — наголосив Євген Марчук. Також він зауважив, що українська сторона наполягатиме на забезпеченні безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово окупованої території Донбасу.

У свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа поінформував, що для Італії в рамках головування в ОБСЄ вирішення конфлікту на Донбасі є пріоритетом. Давіде Ла Чечіліа зауважив, що для врегулювання ситуації на Донбасі важливо забезпечити безпечну роботу представників СММ ОБСЄ на всій тимчасово окупованій території Донбасу. У ході зустрічі Давіде Ла Чечіліа також наголосив на необхідності допуску представників міжнародних організацій по обидва боки лінії розмежування для допомоги місцевим жителям.

Окрім того, Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні повідомив, що міністр закордонних справ Італії Анджеліно Альфано планує відвідати Київ та Донбас.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.