У рамках виконання залікових вогневих завдань із озброєння реактивних систем залпового вогню «Град» на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні оперативного командування «Північ» триває дослідна експлуатація електронного прицілу ЕГП-01БМ та універсального батарейного комп’ютера, які розробила компанія «Укрейніан Дефенс Консалтінг». Дослідники ставлять за мету перевірити дієздатність апаратури у найскладніших погодних умовах та виявити конструктивні недоліки приладу, щоб у подальшому усунути їх з урахуванням побажань артилеристів.

— Для Збройних Сил України зразка 2017 року ми розробили нові унікальні цифрові засоби наведення та управління вогнем артпідрозділів, що дають змогу підвищити ефективність і бойову міць наших артилеристів, — зазначив представник компанії, полковник запасу Петро Пятаков. — Як артилерист з багаторічним досвідом, я можу з упевненістю сказати, що за такими системами, як оцифрування наведення, майбутнє українського війська.

Приціл призначений для наведення бойової машини реактивної артилерії БМ-21 у вертикальній площині та визначення поправки у напрямок на бічний нахил пакета направляючих бойової машини. А універсальний батарейний комп’ютер дає змогу визначати установки для стрільби з урахуванням поточних метеорологічних та балістичних умов. Якщо поєднати всі компоненти в мережу, то вітчизняні гармаші отримають унікальну систему, в якій електронний обчислювальний прилад обробляє дані й одразу ж передає інформацію командиру гармати чи машини.

— За три тижні експлуатації пристрої успішно продемонстрували свою дієвість, — наголосив начальник відділу підготовки артилерійських підрозділів управління ракетних військ і артилерії оперативного командування «Північ» підполковник Артур Ніязов.

Рівне.

Фото Олександра ГАЙНА.