«Сьогодні визначний день — 100 років проголошення української державності. Для нинішніх українських діячів це не просто історична подія — це великий урок, який дає приклад як діяти сьогодні», -на цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи Програму стажування інтернів в апараті парламенту. 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій,
учасник Програми стажування в апараті Верховної Ради України у 2018 році Олена Копил,
народний депутат України Валерій Карпунцов.

«У 1918 році проголошення Української державності справді було визначною епохальною подією після століть поневірянь у різних державах. За кілька років до того мало хто міг уявити, що українська еліта зможе дійти до розуміння проголошення своєї державності», — сказав Голова Верховної Ради. За словами Андрія Парубія, мало хто знає, але українська держава була проголошена другою після Фінляндії на просторах тодішньої царської Російської імперії. «На жаль, у тих періодах ми не змогли втримати своєї державності і маємо пам’ятати чому так сталося», -зауважив політик. Серед основних причин цього він назвав відсутність взаєморозуміння між ключовими українськими діячами. «У той час дуже модна в соціалістичній Європі ідея, на жаль, опанувала дуже великою частиною українського суспільства. На жаль, дуже часто соціалістичні ідеї ставали для багатьох українських діячів більш важливими, ніж питання утвердження української держави. Велика суперечка тоді — кому має належати земля, — розділила багатьох українців. Великою мірою це й призвело до поразки української держави», — сказав Андрій Парубій. Потім, зауважив він, прийшли більшовики «вирішили все і з землею, і з селянами». Селян загнали в колгоспи, а далі під час організованого Голодомору було знищено мільйони українців.
Великою тогочасною проблемою була й відсутність потужної боєздатної української армії. «Тоді багато діячів, захоплених соціалістичними ідеями, говорили, що Україні не потрібна своя армія, бо вона соціалістична республіка і ніхто не посягатиме на її незалежність. Також тоді ми не мали достатньої міжнародної підтримки», — наголосив він.
Найголовніший урок, який ми повинні пам’ятати сьогодні, зазначив Андрій Парубій, це не допустити взаємопоборювання всередині української держави. «Будь-які популярні ідеї не повинні стати вище, ніж ідея утвердження української держави. Бо ворог у нас той самий, що й сто років тому — Російська імперія, яка в різні часи могла називатися по-різному, але імперський дух, бажання поневолити і методи війни за сто років не змінилися», — сказав Голова Верховної Ради.
Водночас глава парламенту наголосив і на позитивних моментах подій сторічної давності: «Як швидко мобілізувалася українська політична еліта для проголошення української держави. А оскільки 22 січня -річниця Акту Злуки — українці з різних куточків країни проявили свою здатність і бажання до об’єднання, до створення єдиної Соборної держави».
Насамкінець глава парламенту зауважив, що робота Верховної Ради так само важлива, як і боротьба українських військових на передовій. «Бо багато викликів, які йдуть проти України, спрямовані не лише, щоб мілітарно увійти в країну, а й розбалансувати її зсередини. Дуже часто цей удар спрямовано саме на Верховну Раду», — сказав Андрій Парубій. Тому, додав він, навчаючись тут, інтерни долучаться до дуже важливої роботи. Бо всі зміни в державі проходять через Верховну Раду, наголосив глава парламенту.

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Андрій Парубій:
«Через те, що ми не втримали українську державність 100 років тому, був Голодомор, ГУЛАГ, знищення української інтелігенції».