Лісівники Закарпаття почали господарювати по-новому — сучасно, дбайливо і водночас результативно. Всі підприємства галузі — прибуткові. Основні лісогосподарські заходи належно виконані, зросли об’єми реалізації продукції, рівень заробітної плати працівників та платежі до бюджету. Це, підбиваючи підсумки господарювання за минулий рік, констатував на прес-конференції начальник облуправління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.

Начальник обллісмисливгоспу Валерій Мурга (в центрі),
його заступник Василь Кий (ліворуч)
і голова галузевого обкому профспілки Валерій Федурця.

Варто одразу ж зазначити: такий позитив важливий ще й тому, що лісогосподарський комплекс Закарпаття посідає провідне місце в економіці області. За площею лісового фонду він входить до першої п’ятірки регіонів України, а за лісистістю і запасами деревини — на першому місці. Ліси тут зростають на 695,8 тис. га. Вони становлять 51,2 відсотка території краю, а загальний запас деревини — 207,5 млн куб. м. Велику увагу приділяють створенню зелених насаджень та природному поновленню лісу. А під час всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках-2017» відповідні роботи було виконано на площі понад 3300 гектарів, що становить 105 відсотків від плану. На 1,2 тисячі га посаджено молодий ліс. Найбільший обсяг робіт з лісовідновлення, наголосив В. Мурга, виконано такими держпідприємствами: «Брустурянське ЛМГ» на площі 446 га, «Мокрянське ЛМГ» — 371,2 га, «Ясінянське ЛМГ» — 329,8 га, «Рахівське ЛДГ» — 297 га, «Міжгірське ЛГ» — 204,6 га та «Свалявське ЛГ» — 200 га.
Для цього заготовлено 22 тонни лісового насіння, що удвічі більше за план. А на 19 га вирощено 8,6 мільйона рослин стандартного садивного матеріалу. Загалом висаджено понад 10 млн саджанців.
Час диктує нові підходи. Тому туризм і рекреація — серед пріоритетів. Облаштовано понад 200 місць відпочинку. Найбільше — у гірських Рахівському, Великобичківському, Ясінянському та Свалявському лісгоспах, куди туристи їздять найчастіше.
Та основне — це все-таки лісозаготівля. Тут також намітилася позитивна тенденція: заготовлено 1202,2 тис. куб. м, що на 171,2 тис. куб. м, або на 12 відсотків, менше порівняно з 2016-м. Водночас обсяг реалізованої продукції зріс на 16 відсотків, або на 125,4 млн грн, та становив 887,3 млн грн.
Аби забезпечити сировиною внутрішніх споживачів, щоквартально проводять аукціонні торги з продажу необроблених круглих лісоматеріалів.
Продуктивність праці одного штатного працівника зросла на 15 відсотків, а середня заробітна плата досягла 8426 грн. І відчутно збільшилася порівняно з 2016 роком — на 2374 грн, або 39 відсотків. До слова, в обллісмисливгоспі у штаті — 2976 осіб.
Торік завершено будівництво та відновлення лісової дороги (з’єднує два найбільші гірські райони — Рахівський і Тячівський) між селами Чорна Тиса та Лопухів довжиною 11,6 км. Також капітально відремонтовано 21,4 км лісових автомобільних доріг, поточний ремонт здійснено на 270 км, оновлено 460 погонних метрів мостів та 230 п. м підпірних стінок.
А найголовніше, що підприємства галузі сплатили до зведеного бюджету 370,8 млн грн, зокрема: до держказни — 218,8 млн грн; до місцевих скарбниць — 82,5 млн грн; єдиного соціального внеску — 69,5 млн грн. Підвищення порівняно з 2016 роком — 39,2 млн грн, або 12 відсотків. Усі підприємства прибуткові. Чистий фінансовий результат — 48,4 млн грн.
Майже вдвічі зменшилися незаконні рубки: якщо позаторік з лісфонду вкрали майже п’ять тисяч кубометрів деревини, то 2017-го зафіксовано 421 такий випадок і 2104 куб. м крадіжок. Сума завданої шкоди — понад 11 млн грн. Порушено 31 кримінальне провадження. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 89 посадовців державної лісової охорони, а дев’ятьох звільнено.
На завершення В. Мурга наголосив, що пріоритетними завданнями є подальше лісовідновлення, збільшення загальної площі лісів, застосування природозберігаючих технологій розробки лісосік, розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури, забезпечення функціонування єдиної системи е-обліку деревини, збільшення виходу цінних сортиментів за рахунок раціонального використання деревини, підвищення ефективності охорони лісів від самовільних рубок, пожеж та браконьєрства.

Василь НИТКА.
Фото автора.

Закарпатська область.