У Верховній Раді працює 23-тя Програма стажування молоді в апараті Верховної Ради України. 50 інтернів протягом шести місяців практикуватимуться у секретаріатах Комітетів Верховної Ради та структурних підрозділах апарату парламенту. Програма залучає молодих людей до законотворчого процесу, аналітичних досліджень та є своєрідною платформою, яка готує нову професійну політичну еліту. Привітати інтернів та сказати їм напутні слова прийшов Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

«Відсьогодні молоді хлопці та дівчата матимуть змогу проходити стажування у Верховній Раді України. Це для нас і велика честь, і велика відповідальність», — наголосив він. А. Парубій подякував Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) за багаторічну фінансову підтримку Програми, а також Асоціації випускників Програми, громадській організації «Ліга інтернів» за допомогу в стажуванні. «Спільними зусиллями ми забезпечуємо рівний доступ до стажування і намагаємось організувати цю роботу», — зауважив глава парламенту.

Власне, цього року вперше з часу заснування Програми у 1995 році інтерни, які працюватимуть повний день, отримуватимуть іменні стипендії від Верховної Ради. Відповідне рішення парламент ухвалив сьомого грудня 2017 року.

«Забезпечення гарантій стажування у Верховній Раді дозволяє виростити цілу плеяду нової української еліти. Тут ви матимете змогу не лише проходити стажування в апараті, спілкуватися з народними депутатами, бути присутніми на пленарних засіданнях, а й побачити, як творяться закони, як відбувається робота в комітетах, апараті.

Адже події під куполом — це лише верхівка айсберга», — сказав А. Парубій.

Загалом за час існування Програми її учасниками стали майже 1700 осіб. Четверо з яких були обрані народними депутатами. Лише з попереднього випуску троє осіб працюють у секретаріатах комітетів, а 15 — помічниками народних депутатів. Цього року 50 інтернів пройдуть навчання в секретаріатах комітетів та структурних підрозділах апарату Верховної Ради. Ще шість осіб стажуватимуться в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, двоє — у Європейському інформаційно-дослідницькому центрі при парламенті, по одній особі — в Інституті законодавства Верховної Ради та Програмі USAID «РАДА».

Голова Верховної Ради вкотре наголосив на важливості та серйозності державотворення: «Маємо більше часу, ніж наші попередники. Більше часу, щоб виховати нову українську еліту, в тому числі й завдяки цьому стажуванню».

Насамкінець А. Парубій побажав інтернам плідної роботи і пообіцяв максимально сприяти у їхніх починаннях.