По всій країні люди вийшли на акції до Дня Соборності, вони вишикувалися у живі ланцюги і в столиці, і в інших містах та містечках. 99-та річниця Акта Злуки УНР і ЗУНР набуває нового, вагомішого звучання сьогодні, в контексті протидії російській агресії та окупації Криму й частини Донбасу.

 

Від заходу до сходу усім смакує борщ

Як традиційні страви об’єднують державу, продемонстрували у Вінниці під час Дня Соборності акцією «Гастрономічна єдність України». На Європейській площі розгорнули вишиту мапу з представленням усіх регіонів держави, включно з Кримом, Донецькою та Луганською областями.
Крім характерних візерунків вишивки, представили такі само характерні для кожної території страви. Ними частували учасників акції та гостей. Вінничани пропонували свою фірмову картоплю по-уланівськи (маленького розміру бульби злегка підсмажують, а потім доводять до готовності у казанку в киплячій олії з часником та іншими спеціями), також пригощали житомирськими дерунами, гречаниками, смаженим м’ясом, пропонували гарячий чай з трав та узвар.
Кримськотатарський янтик — чебурек з баранини — готували переселенці, які переїхали після анексії півострова, разом з керівником патрульної поліції Вінниччини кримським татарином Редваном Усеїновим. До приготування страв, традиційних для кожної області, долучилися кухарі закладів громадського харчування, що відгукнулися на заклик взяти участь в акції. За словами одного з них, борщ і вареники — поза конкурсом, вони смакують у різних куточках держави.
— Представивши традиційну кухню, що славиться далеко за межами країни, ми тим само продемонстрували не тільки єдність українців, а й нашу гостинність, хлібосольність, — каже молодіжний активіст, один з організаторів акції Дмитро Мира.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

Досвітні вогні на мапі країни

На мосту через Псел у Сумах дві колони людей з’єднали береги річки живим ланцюгом, а на вул. Роменській у «Ланцюг єднання» стали сотні учнів, студентів та учасників АТО. Вони розгорнули величезні синьо-жовті прапори.
У сумському сквері імені Шевченка відбулась акція «Вогні Соборності єднають Україну». Її учасники запалили 150 свічок, виклавши ними мапу держави — із Кримом і усім Донбасом.
Святкові акції з нагоди Дня Соборності відбулися також у Конотопі, Шостці, Кролевці та інших населених пунктах області.

Володимир ЧЕРНОВ.

Суми. 

 

...Над берегами Ужа стометровий прапор

Закарпатці разом з усією країною відзначили День Соборності, а також 72-гу річницю створення Закарпатської області в складі України.
Урочистості за участю керівників краю та міста, очільників правоохоронних структур, дипломатів іноземних держав, духовенства, молоді та громадськості розпочалися на ужгородській площі Народній покладанням квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку під супровід композицій у виконанні заслуженого академічного Закарпатського народного хору.
Присутні, інформують з ОДА, приєдналися до народного віче перед пам’ятником, де молодь на згадку про Акт Злуки розгорнула стометровий національний прапор. Урочиста колона в супроводі духового оркестру вирушила до пам’ятника президентові Карпатської України Августинові Волошину. Тож живий ланцюг зі стометровим прапором — знаком єднання заходу і сходу у складі єдиної соборної України — з’єднав береги Ужа через пішохідний міст.
Урочистості відбулися в усіх містах і райцентрах Закарпаття.

Василь НИТКА.

Ужгород.

 

Молодь стала під синьо-жовті стяги

«Живий ланцюг» — символ єдності українського народу — з’єднав 22 січня в Луцьку проспекти Перемоги та Соборності. Організували захід комунальний заклад «Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді» спільно з ГО «Національний Альянс», ГО «Пласт» та «Молодіжним Центром Волині».
О 12.00 на проспекті Перемоги перед шляхопроводом, що з’єднує його через залізничні колії з проспектом Соборності, зібралися сотні лучан, щоб створити живий ланцюг. У багатьох у руках був національний прапор. Завершилася акція, в якій взяв участь перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик, спільним виконанням Гімну України.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.

 

Державний символ над бойовиками

У День Соборності Державний прапор... полетів у бік окупованої частини області. Полотнище розміром шість на одинадцять метрів було виготовлене волонтерами Донеччини і передане у дарунок луганчанам як символ єдності України. У прифронтовій Станиці Луганській вирішили за допомогою кульок підняти його у повітря. Отже, за сприяння місцевої влади, відділу цивільно-військового співробітництва ОТУ «Луганськ», членів спілки учасників бойових дій АТО області та місцевих школярів у небо над селищем та передовими позиціями на висоту два кілометри піднявся Державний прапор України. Присутні супроводили це дійство виконанням гімну та гучними оплесками. Цього дня навіть вітер був за Україну, бо він підхопив знамено і поніс його в бік окупованого Луганська. У той момент десятикласниця Оленка разом з подружками висловила своє найзаповітніше бажання: «Хай наш прапор бачать усі луганчани. Це нагадування про те, що Україна — єдина держава...»

Керівник підрозділу ЦВС ОТУ «Луганськ» Валерій Басалига підкреслив, що такі заходи якнайкраще сприяють піднесенню морально-психологічного духу місцевого населення, зміцнюють віру у завтрашній день та довіру до своїх захисників.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото прес-служби Станично-Луганської РДА.

Луганська область.