Голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз разом з представниками IT-галузі та державних установ взяла участь у засіданні робочої групи щодо вдосконалення законодавства України в сфері кібербезпеки. Захід відбувся у «Відкритому офісі» Партії «Блок Петра Порошенка» — Солідарність».

«Сьогодні кіберзагрози постійно зростають на тлі розвитку інформаційних технологій, — зауважила І. Фріз. — Якщо кілька років тому кібератаки розглядалися переважно як інструмент організованих злочинних груп та окремих злочинців-хакерів, то сьогодні дедалі активніше кібератаки здійснюють спеціальні органи певних держав у диверсійних цілях. Отож питання подальшого розвитку кібербезпеки лежить у рамках забезпечення національної безпеки України. Ми маємо посилити наші спроможності, знизити ризики та загальний рівень загроз».

За словами народного депутата, за результатами робочої зустрічі буде складено перелік законодавчих норм, які необхідно ухвалити парламенту в найближчий час. «Сьогоднішня зустріч ставила на меті створення певного переліку must-have системних, чітких та безумовних законодавчих норм, що дозволять державі посилювати кіберзахист інституцій, не гальмуючи при цьому їх розвиток та розвиток бізнесу, — зазначила Ірина Фріз. — Крім того, окреслили короткострокові плани з посилення та популяризації кібергігієни як експериментального факультативу для навчальних закладів. Реалізація перших кроків у цьому напрямі запланована вже на початок лютого. Результати стануть базою для майбутнього впровадження подібних курсів на загальноукраїнському рівні».