Судовий розгляд кримінальних проваджень стосовно військовослужбовців—учасників АТО повинен здійснюватися поза районами АТО. З такою законодавчою ініціативою виступили народні депутати Григорій Немиря, Валерій Пацкан та Георгій Логвинський. Профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ще готується розглянути цей законопроект, проте його обговорення вже відбулося у Комітеті у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю.

Відповідно до частини першої ст. 32 Кримінального процесуального кодексу України, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. Проте до правозахисних організацій, народних депутатів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надходять численні звернення від військовослужбовців, обвинувачених у вчиненні злочинів під час участі в антитерористичній операції. Вони висловлюють недовіру до судового розгляду кримінальних проваджень на території Донецької та Луганської областей та сумніви у збереженні об’єктивності та безсторонності з боку представників судової гілки влади, враховуючи особливості проведення антитерористичної операції, особливо в 2014 — 2015 роках.

Отже, зауважують автори законопроекту, існує об’єктивна необхідність зміни територіальної підсудності відповідних кримінальних проваджень із визначенням її принаймні судам Харківської, Дніпропетровської, Полтавської областей. 

До того ж побоювання військових щодо можливої упередженості суддів, на жаль, виправдані. Йдеться, зокрема, про справу прикордонників, які під час несення служби восени 2014 року спробували зупинити машину для перевірки документів. Водій у відповідь лише збільшив швидкість і пішов на прорив. Тоді бійці відкрили вогонь. Жінка, що перебувала в машині, загинула. На лаві підсудних опинився один із прикордонників. Приморський районний суд Маріуполя визнав його винним в умисному вбивстві та перевищенні посадових повноважень у зоні проведення АТО. Його засудили до 13 років в’язниці. Апеляційний суд Донецької області залишив вирок у силі. Проте столичний Вищий спеціалізований суд скасував вирок Маріупольського та Апеляційного суду Донецької області у справі прикордонника та повернув справу до Приморського суду Маріуполя для повторного розгляду.

Окремо депутати торкнулися питання місця перебування підсудних. І його, переконані парламентарії, можна буде вирішити у законопроекті про воєнні суди, дискусія щодо створення яких нині триває. «Але те, що не повинні атовці сидіти в одній камері зі звичайними злочинцями, це дійсно так. Та на цьому етапі це може бути просто внутрішній наказ Мін’юсту», — зауважив О. Третьяков.

На думку ж народного депутата Олега Барни, цим законопроектом не стверджується, що судді апріорі погані чи хороші. «Проте значна частина їх мають родичів на непідконтрольній Україні території. Тому ми хочемо убезпечити їх від прийняття упередженого рішення, маючи таку залежність. Тому нічого страшного не буде, якщо справи розглядатимуться у найближчих областях, а найкраще — за місцем реєстрації військовослужбовця. Тоді ми розкидаємо це по всій країні, і не будемо навантажувати окремі області», — сказав він.

Звісно, своє рішення ще має винести профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Проте схвальна рекомендація Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю дає законопроекту всі шанси бути ухваленим.

ДОВІДКОВО

Силовики часто ставлять запитання: чому справи військових розглядає цивільний суд, та ще й у Донецькій області. Чому за роки війни й досі не створено якогось окремого спеціалізованого органу для розгляду подібних справ?