Згідно з даними Червоної книги України популяція бурих ведмедів у нашій країні налічує до трьохсот особин. Також є певна кількість клишоногих, яких утримують у неволі. Причому нерідко з порушенням природоохоронного законодавства. Тож постало питання про створення спеціалізованого центру реабілітації цих звірів. За фінансування Мінекології та природних ресурсів України будівництво такого центру на площі 12 гектарів розпочато влітку 2011 року в Національному природному парку «Синевир». Розмістити центр у самому серці Карпат вирішено невипадково, адже ця територія за ландшафтними та кліматичними умовами тотожна природному середовищу, в якому живуть ці звірі.

На знімку: ось які тепер великі й дужі «курортники» центру бурого ведмедя.

 

Як рятували «луганського» Потапа

Відкриття Реабілітаційного центру бурих ведмедів відбулося 13 грудня 2011 року. На той час спеціалізований заклад прихистив двох тварин — Дюрія і Бубочку. Семирічного 300-кілограмованого самця привезли з приватного господарства Закарпаття, а трирічну самку — з Харківщини. Згодом центр поповнився іншими ведмедями, яких утримували в неволі з порушенням законодавства. Зараз тут перебуває 25 особин. Усі вони були вилучені в горе-власників з різних регіонів України.
Найрезонанснішою стала історія порятунку ведмедя Потапа.
«Ми оцінюємо клінічну картину кожної тварини,  — зазначає Михайло Маслей, ветлікар Реабілітаційного центру бурих ведмедів НПП «Синевир». — Так було і з Потапом, якого вилучили у хазяїна, котрий утримував ведмедя у жахливих умовах. Коли були оформлені всі необхідні документи, ведмедю дали препарат для загальної анестезії. Щойно він заснув, обробили рану на шиї, перевірили ротову порожнину і вкололи вакцину проти сказу. Це дуже важливо, оскільки на ведмедя нацьковували собак, які є потенційними носіями цієї хвороби. Зробивши всі необхідні ветеринарні заходи, ми завантажили тварину в спеціальну клітку і вирушили в дорогу. Через десять хвилин Потап уже прокинувся і, звичайно, почав нервувати, що є природною реакцією. Він навіть пошкодив клітку, але все минулося».
 Потапа на території «Синевира»  випустили у спеціальну  нову клітку. На нового жителя з цікавістю дивилися не лише співробітники парку, а й ведмеді Дюрій, Роза та Бубочка, котрі вже звикли до нормальних умов, які їм створили.

Тварини додають у рості й вазі

Не менше вражає історія ведмедя Бені. Його забрали з рук жорстоких людей у Вінницькій області, які використовували звіра з метою заробітку. Натомість довели його до важкого атрофічного стану. Через постійне недоїдання і «дресирування» на розжареній плиті тварина виснажилася настільки, що стала схожою на істоту з фільмів жахів. На щастя, страждання 10-річного Бені закінчилися. Він перевезений до реабілітаційного центру, де зараз живе в напіввільних умовах.
Тварини, які потрапляють на реабілітацію, проходять карантин, їм роблять відповідні щеплення, а відтак здійснюється їх адаптація до напіввільних умов перебування. Значні зусилля працівників центру спрямовані на санітарне, ветеринарне, харчове забезпечення звірів. Складено раціон, який унормовано за поживними речовинами, макро- і мікроелементами та білками для кожного ведмедя індивідуально. Це сприяло забезпеченню тварин повноцінною їжею. Отож звірі додають у рості й вазі.
Тут, у самому центрі Карпат, для ведмедів обладнані басейни для купання, штучні барлоги, також наявні природні плантації чорниці, малини й ожини. А це ласощі, які подобаються як людям, так і клишоногим.
Територія реабілітаційного центру обнесена металевою сіткою. Оскільки діяльність цього своєрідного звіринця передбачає відвідування туристами, при спорудженні огорожі особлива увага приділялася її міцності та надійності. Для охорони і безпечності утримання ведмедів по периметру огорожі встановлено систему електричного захисту.
Отже, поява центру дала змогу не лише взяти під захист тварин, які зазнали жорстокого поводження, а й стала позитивним імпульсом для розвитку наукової, еколого-освітньої та рекреаційної роботи, що відповідає меті та завданням, покладеним на НПП «Синевир».

Юрій БАБІЧИН, Василь НИТКА.
Фото Надії ЧУП.

Міжгірський район Закарпатської області.