Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з Президентом Петром Порошенком. Під час зустрічі глава держави підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії та лист про звільнення з посади членів ЦВК у зв’язку із закінченням терміну їх повноважень.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку ліворуч) зауважив: «Я невідкладно дам доручення, щоб кандидатури членів ЦВК подали на спецперевірку. Відповідно до законодавства вона триватиме до 15 діб. Це той термін, за який ми встигаємо (провести перевірку. — Ред.) до початку нової сесії», — сказав Андрій Парубій і додав, що доручить профільному комітету «невідкладно розглянути (подання. — Ред.), щоб ми вже в лютому вийшли на позитивне рішення оновити ЦВК». Голова парламенту назвав це рішення «важливим і для суспільства, і для наших міжнародних партнерів».

«Ми запускаємо процес оновлення складу ЦВК», — зазначив Президент Петро Порошенко (на знімку праворуч). Він наголосив, що питання формування нового складу комісії обговорюється вже дуже давно, але процес підбору кандидатів затягнувся.

«Сьогодні я радий, що нарешті всі фракції внесли кандидатури, які відповідають усім критеріям. Я їх включив до складу подання», — повідомив Президент.

Глава держави також зауважив, що мав можливість обговорити питання формування нового складу Центрвиборчкому з неурядовими та громадськими організаціями. Він зазначив, що вони також підтримують якнайшвидше оновлення ЦВК.

«Я впевнений у тому, що ми спільно несемо відповідальність за якісне проведення і президентських, і парламентських виборів. І тому висловлюю надію, що після проведення необхідних процедур і спецперевірок парламент буде здатний якнайшвидше винести це питання на голосування і допомогти сформувати новий склад Центральної виборчої комісії», — цитує слова Президента його прес-служба.

Новими членами ЦВК, відповідно до подання Президента, мають стати:

Басалаєва Алла Валентинівна,
Бернацька Наталія Іларіонівна,
Вербенський Михайло Георгійович,
Єфремова Ірина Олексіївна,
Желтова Ольга Миколаївна,
Конопольський Олег Миколайович,
Кустова Світлана Миколаївна,
Лотюк Ольга Степанівна,
Плукарь Віталій Володимирович,
Радченко Євген Володимирович,
Синиця Надія Любомирівна,
Сліпачук Тетяна Володимирівна,
Шипілов Леонтій Миколайович,
Юзькова Тетяна Леонідівна.

Під час зустрічі з главою парламенту Президент також висловив жаль із приводу не включення до порядку денного минулої сесії Верховної Ради законопроекту про створення Антикорупційного суду і зауважив, що очікує розгляду цього питання на початку роботи наступної сесії.

Водночас П. Порошенко зазначив, що парламенту вдалося ухвалити низку надзвичайно важливих законів та законодавчо забезпечити проведення реформ у державі.

«Ми започаткували важливі реформи. Окремо хотів би подякувати за судову реформу. Мені приємно, що нині вона вже сприймається і громадськістю, і міжнародними партнерами», — зазначив він.

Глава держави також подякував парламенту за надзвичайно важливі рішення, необхідні для впровадження медичної, пенсійної реформ. Та відзначив прийняття законодавства щодо приватизації й низки інших важливих рішень.

За словами Петра Порошенка, дуже важливим також був останній пленарний тиждень роботи парламенту, коли було ухвалено Закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

«Це закон, який чітко відзначає системність дій державної влади України щодо повернення Донбасу, Криму в умовах окупації цих територій російським агресором», — наголосив він та додав, що закон чітко називає агресора — агресором, окупацію — окупацією.

Президент зауважив, що, незважаючи на бурхливі політичні дискусії, парламенту вдалось самоорганізуватись і знайти голоси для ухвалення цього важливого рішення, що свідчить про надзвичайно високий потенціал Верховної Ради.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).