Члени сімей загиблих (померлих) внаслідок поранень, отриманих під час Революції Гідності, повинні мати право на дострокове пенсійне забезпечення за віком. Відповідна вимога міститься у проекті закону «Про внесення змін до статті 115 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності». Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти його за основу.

Під час обговорення документа депутати, зокрема, наголошували, що порядок та умови соціального захисту та пенсійного забезпечення членів сімей загиблих Героїв Небесної Сотні вже визначені чинним законодавством: «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також постановами Кабінету Міністрів.

Водночас Верховна Рада у 2016 році ухвалила зміни до деяких законів щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції. Він надає право на дострокове призначення пенсії за віком чоловікам і жінкам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, та яким надано статус учасника бойових дій або інваліда війни, після досягнення ними 55 і 50 років відповідно.

Право на достроковий вихід на пенсію поширюється також на дружин (чоловіків), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьків загиблих із числа таких осіб. Проте члени сімей загиблих (померлих) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, право на дострокове пенсійне забезпечення за віком не мають.

Тож, як зауважила голова комітету та співавтор законопроекту Людмила Денісова, пропонований законопроект має зрівняти у питаннях соціальної справедливості та забезпеченні рівних підходів у пенсійному забезпеченні членів сімей загиблих атовців та Героїв Небесної Сотні.

Вона подякувала депутатам за підтримку законопроекту: «Хочу подякувати колегам за підтримку мого законопроекту № 7429, який надає право членам сімей загиблих або померлих від поранень, отриманих під час Революції Гідності, достроково вийти на пенсію. На сьогодні їх 30 осіб. Цей законопроект є моєю особистою шаною мужності людей, які брали участь у тих трагічних подіях і загинули. Вважаю, що ми не повинні рахувати кошти, а підтримати сім’ї тих, хто загинув за нашу свободу», — наголосила Людмила Денісова.

ДОВІДКОВО

Законопроектом вносяться зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якими передбачається право на призначення дострокової пенсії за віком дружинам (чоловікам), якщо вони не взяли повторний шлюб, дітям, які стали інвалідами до досягнення повноліття, і батькам, яким надано статус особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до абзацу чотирнадцятого пункту 1 статті 10 зазначеного закону — після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.